Wykonanie
Dzisiaj zrobiłam przegląd w lodówce. Czas na świąteczne porządki, więc muszę ją powoli opróżniać. Znalazłam wieprzowe
polędwiczki, resztki
marchewki,
selera i
pietruszki, jeden
batat…W szafce wyszperałam napoczętą paczuszkę suszonych
śliwek i napoczętą butelkę
sherry. Stwierdziłam, że tyle dobroci na raz najlepiej wrzucić do jednego garnka. Zdecydowałam się na gulasz i choć gulasz
mięsny to danie jednogarnkowe ja wolałam trochę pokombinować.

Najpierw wymieszałam
mięso z marynatą i pozostawiłam w chłodnym miejscu.
Potem przygotowałam warzywa na gulasz. Kiedy te już były miękkie dodałam podsmażone
mięso. Tak przygotowana
polędwica nie wymaga dalszego gotowania. Wystarczy jedynie doprowadzić gulasz do wrzenia.

Gulasz z
polędwicy wieprzowej w tej wersji przeszedł moje smakowe oczekiwania… Jedynie mogłam poczekać z
suszonymi śliwkami i dodać je trochę póżniej.
Sliwki trochę się rozleciały, nie mniej gulasz wyszedł bardzo smaczny.Składniki:5-8 porcji1 kg
polędwicy wieprzowej1
batat1 duża
marchewkakawałek
selera1 duża
pietruszka250 g
pieczarek1
cebula6 ząbków
czosnku2 duże
laurowe liście1 l
mięsnego bulionu100 ml
sherrygarść świeżej
kolendry, posiekanej1 ½ łyżeczki nasion
kminu rzymskiego1 ½ łyżeczki nasion
kolendry1½ łyżeczki
kopra włoskiego½ łyżeczki
pieprzu kajeńskiego½ łyżeczki
czarnego pieprzu1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżeczka suszonego
tymianku150 g suszonych
śliwek bez pestek3 łyżki
oliwy1 łyżka
mąkisól do smakuWykonanie:Nasiona
kminu,
kolendry i włoskiego
kopru upraż na suchej patelni, a następnie zgnieć w mozdzierzu. Dwie trzecie mieszanki wsyp do dużej miski, dodaj 2 łyżki
oliwy,
pieprz kajeński, połowę
oregano i
tymianku oraz dwa ząbki
czosnku przepuszczone przez praskę. Wymieszaj.
Mięso oczyść z błonek jeśli jest taka potrzeba, pokrój na talarki o grubości 2 cm i wymieszaj z marynatą. Marynuj przez
mięso przez godzinę w chłodnym miejscu.
Batata,
marchew,
pietruszkę i
seler obierz i pokrój w kostkę. Obierz
pieczarki i przekrój na pół. Obierz
cebulę i resztę
czosnku. Pokrój
cebulę w kostkę, a
czosnek w plasterki.Na rozgrzany
oliwę wrzuć
cebulę i resztę przypraw. Smaż 2 minuty następnie dodaj
czosnek i
pieczarki. Smaż przez 5 minut. Teraz dodaj resztę warzyw i podsmaż przez 5 minut. Podlej warzywa
sherry. Poczekaj aż połowa wyparuje i wtedy wlwj gorący
bulion. Gotuj warzywa do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj
suszone śliwki.Zrumień
polędwicę partiami na rozgrzanej patelni polanej
oliwą. Przełóż do nczynia i przykryj. Na patelni, w której smażyła się
polędwica wsyp łyżkę
mąki. Zrumień przez minutę. Mieszając energicznie dodaj sos za pomocą czerpaka. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj teraz do reszty gulaszu i zamieszaj. Dopraw gulasz
solą i
pieprzem, a następnie dodaj ciepłą, zrumienioną
polędwicę (
polędwica powinna być różowa w środku). Doprowadz gulasz do wrzenia.Podawaj gulasz z pieczonymi
ziemniakami,
kaszą lub
ryżem.

Lubię przyrządzać wieprzową
polędwicę, bo nie jest pracochłonna. Polecam również
polędwiczki wieprzowe w
sosie grzybowym .Polecane przepisy
Polędwiczki wieprzowe w
sosie grzybowymGulasz biff StroganoffGulasz
mięsny z
cukinią i
soczewicąGulasz
mięsny z
wołowiny i
fasoliPerski gulasz z
bakłażanem i
winogronami