ßßß
Najpierw wymieszałam mięso z marynatą i pozostawiłam w chłodnym miejscu. Potem przygotowałam warzywa na gulasz. Kiedy te już były miękkie dodałam podsmażone mięso. Tak przygotowana polędwica nie wymaga dalszego gotowania. Wystarczy jedynie doprowadzić gulasz do wrzenia.
Gulasz z polędwicy wieprzowej w tej wersji przeszedł moje smakowe oczekiwania… Jedynie mogłam poczekać z suszonymi śliwkami i dodać je trochę póżniej. Sliwki trochę się rozleciały, nie mniej gulasz wyszedł bardzo smaczny.Składniki:5-8 porcji1 kg polędwicy wieprzowej1 batat1 duża marchewkakawałek selera1 duża pietruszka250 g pieczarek1 cebula6 ząbków czosnku2 duże laurowe liście1 l mięsnego bulionu100 ml sherrygarść świeżej kolendry, posiekanej1 ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego1 ½ łyżeczki nasion kolendry1½ łyżeczki kopra włoskiego½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego½ łyżeczki czarnego pieprzu1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżeczka suszonego tymianku150 g suszonych śliwek bez pestek3 łyżki oliwy1 łyżka mąkisól do smakuWykonanie:Nasiona kminu, kolendry i włoskiego kopru upraż na suchej patelni, a następnie zgnieć w mozdzierzu. Dwie trzecie mieszanki wsyp do dużej miski, dodaj 2 łyżki oliwy, pieprz kajeński, połowę oregano i tymianku oraz dwa ząbki czosnku przepuszczone przez praskę. Wymieszaj.Mięso oczyść z błonek jeśli jest taka potrzeba, pokrój na talarki o grubości 2 cm i wymieszaj z marynatą. Marynuj przez mięso przez godzinę w chłodnym miejscu.Batata, marchew,pietruszkę i seler obierz i pokrój w kostkę. Obierz pieczarki i przekrój na pół. Obierz cebulę i resztę czosnku. Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek w plasterki.Na rozgrzany oliwę wrzuć cebulę i resztę przypraw. Smaż 2 minuty następnie dodaj czosnek i pieczarki. Smaż przez 5 minut. Teraz dodaj resztę warzyw i podsmaż przez 5 minut. Podlej warzywa sherry. Poczekaj aż połowa wyparuje i wtedy wlwj gorący bulion. Gotuj warzywa do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj suszone śliwki.Zrumień polędwicę partiami na rozgrzanej patelni polanej oliwą. Przełóż do nczynia i przykryj. Na patelni, w której smażyła się polędwica wsyp łyżkę mąki. Zrumień przez minutę. Mieszając energicznie dodaj sos za pomocą czerpaka. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj teraz do reszty gulaszu i zamieszaj. Dopraw gulasz solą i pieprzem, a następnie dodaj ciepłą, zrumienioną polędwicę (polędwica powinna być różowa w środku). Doprowadz gulasz do wrzenia.Podawaj gulasz z pieczonymi ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Lubię przyrządzać wieprzową polędwicę, bo nie jest pracochłonna. Polecam również polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym .Polecane przepisyPolędwiczki wieprzowe w sosie grzybowymGulasz biff StroganoffGulasz mięsny z cukinią i soczewicąGulasz mięsny z wołowiny i fasoliPerski gulasz z bakłażanem i winogronami