ßßß Cookit - przepis na Gulasz z polędwicy wieprzowej

Gulasz z polędwicy wieprzowej

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zrobiłam przegląd w lodówce. Czas na świąteczne porządki, więc muszę ją powoli opróżniać. Znalazłam wieprzowe polędwiczki, resztki marchewki, selera i pietruszki, jeden batat…W szafce wyszperałam napoczętą paczuszkę suszonych śliwek i napoczętą butelkę sherry. Stwierdziłam, że tyle dobroci na raz najlepiej wrzucić do jednego garnka. Zdecydowałam się na gulasz i choć gulasz mięsny to danie jednogarnkowe ja wolałam trochę pokombinować.
Najpierw wymieszałam mięso z marynatą i pozostawiłam w chłodnym miejscu. Potem przygotowałam warzywa na gulasz. Kiedy te już były miękkie dodałam podsmażone mięso. Tak przygotowana polędwica nie wymaga dalszego gotowania. Wystarczy jedynie doprowadzić gulasz do wrzenia.
Gulasz z polędwicy wieprzowej w tej wersji przeszedł moje smakowe oczekiwania… Jedynie mogłam poczekać z suszonymi śliwkami i dodać je trochę póżniej. Sliwki trochę się rozleciały, nie mniej gulasz wyszedł bardzo smaczny.
Składniki:
5-8 porcji
1 kg polędwicy wieprzowej
1 batat
1 duża marchewka
kawałek selera
1 duża pietruszka
250 g pieczarek
1 cebula
6 ząbków czosnku
2 duże laurowe liście
1 l mięsnego bulionu
100 ml sherry
garść świeżej kolendry, posiekanej
1 ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
1 ½ łyżeczki nasion kolendry
1½ łyżeczki kopra włoskiego
½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
½ łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
150 g suszonych śliwek bez pestek
3 łyżki oliwy
1 łyżka mąki
sól do smaku
Wykonanie:
Nasiona kminu, kolendry i włoskiego kopru upraż na suchej patelni, a następnie zgnieć w mozdzierzu. Dwie trzecie mieszanki wsyp do dużej miski, dodaj 2 łyżki oliwy, pieprz kajeński, połowę oregano i tymianku oraz dwa ząbki czosnku przepuszczone przez praskę. Wymieszaj.
Mięso oczyść z błonek jeśli jest taka potrzeba, pokrój na talarki o grubości 2 cm i wymieszaj z marynatą. Marynuj przez mięso przez godzinę w chłodnym miejscu.
Batata, marchew,pietruszkę i seler obierz i pokrój w kostkę. Obierz pieczarki i przekrój na pół. Obierz cebulę i resztę czosnku. Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek w plasterki.
Na rozgrzany oliwę wrzuć cebulę i resztę przypraw. Smaż 2 minuty następnie dodaj czosnek i pieczarki. Smaż przez 5 minut. Teraz dodaj resztę warzyw i podsmaż przez 5 minut. Podlej warzywa sherry. Poczekaj aż połowa wyparuje i wtedy wlwj gorący bulion. Gotuj warzywa do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj suszone śliwki.
Zrumień polędwicę partiami na rozgrzanej patelni polanej oliwą. Przełóż do nczynia i przykryj. Na patelni, w której smażyła się polędwica wsyp łyżkę mąki. Zrumień przez minutę. Mieszając energicznie dodaj sos za pomocą czerpaka. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj teraz do reszty gulaszu i zamieszaj. Dopraw gulasz solą i pieprzem, a następnie dodaj ciepłą, zrumienioną polędwicę (polędwica powinna być różowa w środku). Doprowadz gulasz do wrzenia.
Podawaj gulasz z pieczonymi ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Lubię przyrządzać wieprzową polędwicę, bo nie jest pracochłonna. Polecam również polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym .
Polecane przepisy
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Gulasz biff Stroganoff
Gulasz mięsny z cukinią i soczewicą
Gulasz mięsny z wołowiny i fasoli
Perski gulasz z bakłażanem i winogronami
Źródło:http://codojedzenia.pl/gulasz-z-poledwicy-wieprzowej