ßßß
Zupa fasolowa z chorizoSkładniki: na 5 – 8 porcji100 ml czarnej fasoli100 ml fasoli pimento100 ml białej fasoli, małej100 ml zielonej soczewicykawałek selera2 pietruszki1 marchewka1 batat1 cebula, duża4 ząbki czosnku1 ½ łyżki czerwonej pasty curry2 łyżki przecieru pomidorowego1 łyżeczka prażonych nasion kminu rzymskiego, w całościsól do smaku4 łyżki świeżego tymianku, posiekanego½ łyżeczki pieprzu kajenskiego3 łyżki oliwyokoło 2 l mięsnego bulionu1 chorizo salami, o smaku papryki, około 300 gWykonanie:Namocz fasole, każdą w osobnej miseczce najlepiej na noc. Na drugi dzień ugotuj wszystkie fasole w osobnych garnkach w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Czarna fasola bardzo barwi, więc aby zupa wyglądała ładnie i było widoczne, że są 3 rodzaje fasoli najlepiej przyrządzić je według podanej procedury.Warzywa, cebulę i czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie wraz z przyprawami.Przełóż warzywa do dużego garnka, dodaj fasole, opłukaną soczewicę, przecier pomidorowy, pastę curry i bulion. Gotuj zupę, aż warzywa, fasola i soczewica będą miękkie. Dopraw solą i tymiankiem.Chorizo pokrój w plasterki i podsmaż na suchej patelni. Podaj zupę z plasterkami chorizo.
Dla smakoszy delikatnych, kremowych zup polecam zupę z kalafiora, miłośnikom kapuśniaka, zupę z brukselki i białej kapusty, a kto lubi szpinak to polecam zupę szpinakową według przepisu Adama chrząstkowskiego, z którym miałam przyjemność gotować w zeszłym roku.Polecane przepisyPomidorowka z szypulkamiZupa kalafiorowa po azjatyckuSzwedzka grochówka z musztardąRelacja z warsztatów kulinarnych – kremowa zupa ze szpinakuPrzepis miesiąca dietetycznie i zdrowo