Wykonanie
Jest tak u nas zimno, że bez zupy po prostu się nie obędzie. Dzisiaj zupa na ostro z trzema rodzajami
fasoli,
zieloną soczewicą i chorizo. Zupa pachnąca rzymskim
kminem i
tymiankiem. Zupa musi być gorąca, sycąca i smaczna, za każdym razem inna. Na blogu zupa fasolowa z chorizo to zupa numer 29…i na pewno nie ostatnia.

Zupa fasolowa z chorizoSkładniki: na 5 – 8 porcji100 ml
czarnej fasoli100 ml
fasoli pimento100 ml
białej fasoli, małej100 ml
zielonej soczewicykawałek
selera2
pietruszki1
marchewka1
batat1
cebula, duża4 ząbki
czosnku1 ½ łyżki czerwonej pasty
curry2 łyżki
przecieru pomidorowego1 łyżeczka prażonych nasion
kminu rzymskiego, w całości
sól do smaku4 łyżki świeżego
tymianku, posiekanego½ łyżeczki
pieprzu kajenskiego3 łyżki
oliwyokoło 2 l
mięsnego bulionu1 chorizo salami, o smaku
papryki, około 300 gWykonanie:Namocz
fasole, każdą w osobnej miseczce najlepiej na noc. Na drugi dzień ugotuj wszystkie
fasole w osobnych garnkach w lekko osolonej wodzie. Odcedź.
Czarna fasola bardzo barwi, więc aby zupa wyglądała ładnie i było widoczne, że są 3 rodzaje
fasoli najlepiej przyrządzić je według podanej procedury.Warzywa,
cebulę i
czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na
oliwie wraz z
przyprawami.Przełóż warzywa do dużego garnka, dodaj
fasole, opłukaną
soczewicę,
przecier pomidorowy, pastę
curry i
bulion. Gotuj zupę, aż warzywa,
fasola i
soczewica będą miękkie. Dopraw
solą i
tymiankiem.Chorizo pokrój w plasterki i podsmaż na suchej patelni. Podaj zupę z plasterkami chorizo.

Dla smakoszy delikatnych, kremowych zup polecam zupę z
kalafiora, miłośnikom kapuśniaka, zupę z
brukselki i
białej kapusty, a kto lubi
szpinak to polecam zupę
szpinakową według przepisu Adama chrząstkowskiego, z którym miałam przyjemność gotować w zeszłym roku.Polecane przepisyPomidorowka z szypulkamiZupa kalafiorowa po azjatyckuSzwedzka grochówka z
musztardąRelacja z warsztatów kulinarnych – kremowa zupa ze
szpinakuPrzepis miesiąca dietetycznie i zdrowo