ßßß Cookit - przepis na Pasztet z czerwonej soczewicy

Pasztet z czerwonej soczewicy

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubimy pasztety na święta. Choć znacznie częściej goszczą na naszym stole. Najlepszy jest z królika mojego taty. Niestety jeszcze go u mnie w Zaciszu nie ma, bo ciągle nie mam odwagi zmierzyć się z ideałem;-)
Może w takim razie zaproponuję pasztet wegetariański z soczewicy. Zainspirowała mnie Agnieszka Kręglicka, zresztą już nie pierwszy raz:-) Mój jest z dodatkiem ostrej papryki i marchewki, ale można uruchomić wyobraźnię i kombinować z dodatkami w zależności od naszych upodobań. Doskonałą odmianą będą grzyby lub por. Jak to mówi pomysłodawczyni soczewica przyjmuje przyprawy i dodatki jak zagruntowane płótno przyjmuje farbę;-). Bradzo mi się to porównanie podoba:-)
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy,
3- 4 marchewki,
2 cebule,
1-2 pietruszki w korzeniu,
0,5 selera,
2 ząbki czosnku.
0,5 szklanki oliwy z oliwek,
3 jajka,
papryka chilli,
sól, pieprz,
kumin rzymski,
ewentualnie curry, imbir, tymianek
kieliszek aroniówki lub innego alkoholu.
mozna dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego.
Przygotowanie:
Soczewicę opłukać, ugotować na puree z odrobiną soli. Zajmuje to około 15 minut. Cebulę pokroić w kostkę, a resztę warzyw potarkować. Podsmażyć z wszystkimi przyprawami na oliwie, aż zmiękną. Dodać alkohol. Wymieszać z soczewicą, dodać jajka. Doprawić i wylać do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Masa jest stosunkowo rzadka, jak na placki ziemniaczane. Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C. Dobrze wystudzić przed krojeniem.
Polecam również pasztet drobiowy z kaszą jaglaną, schab gotowany , sos z avocado, jajka faszerowane kaszą jaglaną i inne wilekanocne dania, które są zebrane w etykiecie Wielkanoc .
Przy okazji ostaniego postu przed Świętami chciałam złożyć wszystkim przyjaciołom i czytelnikom Zacisza
Spokojnych, Zdrowych i przede wszystkim smacznych Świąt Wielkiej Nocy!
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2014/04/pasztet-z-czerwonej-soczewicy.html