ßßß Cookit - przepis na Pasztet warzywny z quinoą

Pasztet warzywny z quinoą

nazwa

Wykonanie

Dziś na obiad proponuję pyszny pasztet warzywny z czerwoną soczewicą.
Składniki:
- 1 szkl. czerwonej soczewicy
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jaja
- 3 łyżki ziaren słonecznika lub dyni
- szczypta curry
- szczypta chili
- sól, pieprz do smaku
- olej
Wykonanie:
Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Na tarce trzemy warzywa: marchew, pietruszkę, seler. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor na oleju. Do cebuli dorzucamy starte warzywa i smażymy aż zmiękną. Do miękkich warzyw wsypujemy ugotowaną soczewicę i ziarna słonecznika (lub dyni). Całość mieszamy i doprawiamy czosnkiem, curry, chili, solą i pieprzem. Na końcu dodajemy dwa jaja i po wymieszaniu całość przekładamy do foremki keksówki, uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy ok 45 min w 180st.C
Pasztet można podawać jako danie obiadowe z quinoą.
Quinoa jest delikatna w smaku, lekka i sycąca. Posiada interesujący wygląd ze względu na wystające kiełki.
Cytując za źródłem * quinoa jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów:
· zawiera więcej wapnia niż mleko.
· dostarcza 2 razy więcej żelaza i witaminy E niż pszenica.
· jest bogata w mangan i miedź. Oba minerały aktywują produkcję enzymu odpowiedzialnego za procesy antyoksydacyjne chroniące przed wolnymi rodnikami .
· jest doskonałym źródłem magnezu (70% więcej niż żyto)
· obecność manganu wpływa na skuteczne spożytkowanie węglowodanów. Mangan działa też korzystnie na regenerację i zdrowie kości.
· ponadto quinoa jest bogata w witaminy z grupy B, fosfor, potas, cynk i błonnik .
· zawiera wyjątkowy aminokwas lysinę, chroniący przed rakiem.
· nie zawiera glutenu, dlatego idealnie nadaje się dla osób nietolerujących produktów zbożowych.
* Apetyt na zdrowie
Smacznego!
Źródło:http://wegemena.blogspot.com/2013/02/pasztet-warzywny-z-quinoa.html