Wykonanie
Dziś na obiad proponuję pyszny pasztet warzywny z
czerwoną soczewicą.Składniki:- 1 szkl.
czerwonej soczewicy- 2
marchewki- 1
pietruszka- 1/2
selera- 1
cebula- 2 ząbki
czosnku- 2
jaja- 3 łyżki
ziaren słonecznika lub dyni- szczypta
curry- szczypta
chili-
sól,
pieprz do smaku-
olejWykonanie:
Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.Na tarce trzemy warzywa:
marchew,
pietruszkę,
seler.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor na
oleju. Do
cebuli dorzucamy starte warzywa i smażymy aż zmiękną. Do miękkich warzyw wsypujemy ugotowaną
soczewicę i
ziarna słonecznika (lub dyni). Całość mieszamy i doprawiamy
czosnkiem,
curry,
chili,
solą i
pieprzem. Na końcu dodajemy dwa
jaja i po wymieszaniu całość przekładamy do foremki keksówki, uprzednio wysmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartą. Pieczemy ok 45 min w 180st.C
Pasztet można podawać jako danie obiadowe z quinoą.Quinoa jest delikatna w smaku, lekka i sycąca. Posiada interesujący wygląd ze względu na wystające
kiełki.Cytując za źródłem * quinoa jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów:· zawiera więcej wapnia niż
mleko.· dostarcza 2
razy więcej żelaza i witaminy E niż pszenica.· jest bogata w mangan i miedź. Oba minerały aktywują produkcję enzymu odpowiedzialnego za procesy antyoksydacyjne chroniące przed wolnymi rodnikami .· jest doskonałym źródłem magnezu (70% więcej niż żyto)· obecność manganu wpływa na skuteczne spożytkowanie węglowodanów. Mangan działa też korzystnie na regenerację i zdrowie kości.· ponadto quinoa jest bogata w witaminy z grupy B, fosfor, potas, cynk i błonnik .· zawiera wyjątkowy aminokwas lysinę, chroniący przed
rakiem.· nie zawiera glutenu, dlatego idealnie nadaje się dla osób nietolerujących produktów zbożowych.* Apetyt na zdrowie
Smacznego!