ßßß Cookit - przepis na Chrupiące soczewicowe paszteciki

Chrupiące soczewicowe paszteciki

nazwa

Wykonanie

Lubię chrupać, to na prawdę uzależniające zajęcie. Na moje nieszczęście w każdym sklepie są półki z chrupiącymi przekąskami, które są po prostu niezdrowe, tuczące, wypchane chemią i konserwantami. Można je zastąpić ciecierzycowymi chrupkami lub orzechami w słodko pikantnej otoczce, ale można też pochrupać pyszne paszteciki z brązowej soczewicy z dodatkiem marchewki i przypraw. To 100% wegańska i bezglutenowa przekąska, która z całą pewnością nada się też na imprezy. Zapraszam zatem do próbowania.
Składniki:
2 szklanki ugotowanej brązowej soczewicy,
2 marchewki,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki ziaren słonecznika,
1/2 cebuli,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski),
1/2 łyżeczki curry w proszku,
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Ustawić funkcję termoobiegu.
3/4 soczewicy zblendować na gładką masę, przełożyć do miski razem z pozostałą soczewicą. Dodać również słonecznik.
Na tarce zetrzeć marchewkę, cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i dorzucić wszystko do miski, dodać olej.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać, spróbować i dosolić według upodobań.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć uformowane medaliony, piec w piekarniku przez około 40-45 minut.
Smacznego!
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2014/10/chrupiace-soczewicowe-paszteciki.html