Wykonanie
Lubię chrupać, to na prawdę uzależniające zajęcie. Na moje nieszczęście w każdym sklepie są półki z chrupiącymi przekąskami, które są po prostu niezdrowe, tuczące, wypchane chemią i konserwantami. Można je zastąpić ciecierzycowymi chrupkami lub
orzechami w słodko pikantnej otoczce, ale można też pochrupać pyszne paszteciki z brązowej
soczewicy z dodatkiem
marchewki i przypraw. To 100% wegańska i bezglutenowa przekąska, która z całą pewnością nada się też na imprezy. Zapraszam zatem do próbowania.
Składniki:2 szklanki ugotowanej brązowej
soczewicy,2
marchewki,2 ząbki
czosnku,3 łyżki
ziaren słonecznika,1/2
cebuli,2 łyżki
oleju,1 łyżeczka mielonego kuminu (
kmin rzymski),1/2 łyżeczki
curry w proszku,
sól i
pieprz do smaku.
Przygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Ustawić funkcję termoobiegu.3/4
soczewicy zblendować na gładką masę, przełożyć do miski razem z pozostałą
soczewicą. Dodać również
słonecznik.Na tarce zetrzeć
marchewkę,
cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i dorzucić wszystko do miski, dodać
olej.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe
przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać, spróbować i dosolić według upodobań.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć uformowane medaliony, piec w piekarniku przez około 40-45 minut.Smacznego!