Wykonanie
Pasztet z
czerwonej soczewicyFajny przepis w którym wykorzystujemy warzywa, możemy użyć tych, na których właśnie ugotowaliśmy rosół. Pasztet warzywny, jest zdecydowanie mniej kaloryczny od
mięsnego, a smakuje naprawdę wyśmienicie.Składniki:250g
soczewicy3
marchewki2
pietruszki1
porpół
selera1
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
curry2 łyżeczki
papryki słodkiej1 łyżeczka
papryki ostrejszczypta
gałki muszkatałowej1 łyżeczka
imbiru1 łyżeczka
kminu rzymskiego1 łyżka
masła3
jajkasól i
pieprzoliwabułka tartaZaczynamy od tego, że gotujemy
marchewki,
pietruszki,
pora i
selera do miękkości. Ja proponuje ugotować na nich
bulion lub rosół. Ugotowane warzywa blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
Soczewicę płuczemy na sitku, wrzucamy do garnka, zalewamy dwiema szklankami wrzącej
wody, solimy i gotujemy 15 minut.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na 7 łyżkach
oliwy. Kiedy
cebula się zeszkli dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz zmielone warzywa, całość chwilę przesmażamy i dodajemy ugotowaną
soczewicę (odlać
wodę, jeśli została). Dodajemy
przyprawy i całość smażymy jakieś 5-6 minut. Próbujemy czy jest dobrze doprawione, jeśli tak, to zdejmujemy z ognia.Całość przekładamy do miski i dodajemy
masło, mieszamy, aż się rozpuści. Teraz musimy poczekać 15 minut, aż masa troche przestygnie. Po tym czasie dodajemy po jednym
jajku szybko mieszając. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C termoobieg. Keksówki lub aluminiowe formy smarujemy
masłem, a następnie posypujemy równomiernie
bułką tartą. Pasztet przekładamy do form i lekko stukamy o blat, aby rozprowadził się równo. Z wierzchu sypiemy odrobiną
bułki tartej i możemy udekorować
pestkami dyni. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut, pasztet będzie gotowy, kiedy zacznie odchodzić od brzegów formy. Podajemy wystudzony.Smacznego!