Dziś przedstawiam przepis na pyszny, zdrowy pasztet warzywny. Jego smak można zmieniać w zależności od dodanych przypraw. Soczewica to spora dawka białka, idealna jest dla osób na diecie wegetariańskiej lub dla "wszystkożerców" chcących urozmaicić swoje menu. Pasztet ten jest wynikiem eksperymentu, bardzo udanego eksperymentu:)Składniki:200 g czerwonej soczewicy2 marchewki1 pietruszkakawałek selerakawałek pora1 mała cebula2 ząbki czosnkujajo3-4 łyżki otrębów owsianych ( można zastąpić bułką tartą)2 łyżki olejusól, pieprzkuminsłodka i ostra papryka w proszkuczosnek granulowanySoczewice ugotować do miękkości wg przepisu na opakowaniu i ostudzić. Osobno ugotować marchewkę, pietruszkę, seler i por i również ostudzić. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. W blenderze zblendować soczewicę, ugotowane i podsmażone warzywa. Dodac jajo i otręby (ewentualnie bułke tartą) oraz warzywa. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć do niewielkiej formy keksowej piec ok 60 minut. Kroić po przestudzeniu, żeby sie nie kruszyło. Smacznego!Aga