Wykonanie
Tak jak obiecałam zaczynamy z
przetworami:) Zatrzęsienie warzyw w ogrodzie więc nie pozostaje nic innego jak zakasać rękawy i brać się do roboty:) Na pierwszy ogień poszła zmowa zupa. Uwielbiam zamykać lato w słoikach, a kiedy mróz za oknem rozkoszować się jego smakiem. Przy okazji oczywiście obiad był gotowy. Proporcje podane są na 2 litry zupy zwiększamy w zależności od potrzeb.
SKŁADNIKI70 dkg
pomidorów lima30 dkg
cukinii3 małe
marchewki2 małe
pietruszki1/4 małego
selera2 małe
cebule2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwektymianekoreganosól i
pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE
Marchewkę,
pietruszkę,
seler,
cebulę i
czosnek obieram i kroję w plasterki. W garnku rozgrzewam
olej. Na rozgrzany
olej wrzucam warzywa i podsmażam przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Pomidory parzę i obieram ze skórki. Oczyszczam z pestek i kroję na kawałki.
Cukinię obieram i również oczyszczam z pestek, kroję na kawałki.
Pokrojone
pomidory i
cukinie wrzucam do podsmażonych warzyw. Zalewam litrem
wody. Duszę około 20 minut, aż
pomidory zaczną się rozpadać a
cukinie będzie miękka. Całość miksuję na gładką masę. Doprawiam do smaku
ziołami oraz
pieprzem i
solą. Odparowuję całość do uzyskania pożądanej konsystencji. W wersji obiadowej podaję ze
śmietana i
groszkiem ptysiowym. Natomiast do słoików odparowuje nieco mocniej (rozcieńczam w zimie odrobiną
wody), przekładam do wyparzonych słoików 1 litr i wekuję 15 minut.Smacznego!