Wykonanie
Tak niedoceniana a tak bardzo zdrowa. Wielu na samą myśl krzywią się. Sama sobie w smaku nie zachwyca ale przyżądzona w odpowiedni sposób jest bardzo smaczna, zawiera bardzo
białka, witamin, skłądnikówmineralnych- smao zdrowie. Ja pronuję dziś pastę z
soczewicy, która świetnie nadaje się na kanapki jak i do
mięs. Bardzo smaczna :)
Składniki :około 1/2 szklanki
zielonej soczewicy1 spora
marchew lub 2 małe ( ja wykorzystałam z rosołu )pół
pietruszkikawałek
selerałyżeczka
chrzanułyżeczka
musztardyząbek
czosnkupół małej
cebuli1-2 kawałki
papryki marynowanej3
ogórki korniszone + warzywa z zalewy
natka pietruszkisól,
pieprzJeśli nie posiadamy warzyw z wcześniej ugotowanego
bulionu ( ja własnie takich użyłam ) gotujemy
marchew,
seler i
pietruszkę. W tym czasie gotujemy również
soczewicę do miękkości.
Soczewica dosć szybko siegotuje nie potrzeba jej wcześniej namaczać.Kiedy składniki będą już gotowe wrzucamy wszysko do miksera lub blenderujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku. Z wierzchu posypujemy
natką pietruszki.Smacznego :)Przepis bierze udział w akcji : Ekspresowo w kuchni, Wielkanocne smaki, Tylna ścianka, Ciekawe śniadanie.