Wykonanie
Klasyczne danie, którego wybitny smak bierze się z jakości
mięsa. Warto poszukać żołądków gęsich, które nie są tak łatwo dostępne jak kurze, ale ich smak jest znacznie głębszy i szlachetniejszy.Składniki:1 kg żołądków gęsich0,2 kg
cebuli1
marchew1 mały
seler1
pietruszkasól,
pieprz,
liść laurowy,
musztarda,
czosnek3 łyżki
koncentratu pomidorowegoWykonanie:Żołądki gęsie dokładnie oczyścić i pokroić na pół, warzywa obrać i pokroić w słupki. Żołądki i warzywa obsmażyć. Następnie zalać rosołem, dodać
przyprawy,
musztardę i dusić, aż odrobinę zmiękną. Dodać koncentrat i warzywa. Tak duszone żołądki najlepiej podawać z
kaszą pęczakiem lub kopytkami.Przepis z archiwum akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”przepisGazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > PrzepisyZobacz także
Krupnik na gęsinie
Udo gęsie konfitowane
Gęsina coraz bardziej popularna i dostępna