ßßß
Nie jestem zwolennikiem golonek. Jak dla mnie są troszkę za ciężkie i za tłuste. Jedyny wyjątek robię dla golonki z indyka. Odpowiednio przygotowana jest mało tłusta i bardzo aromatyczna. Zazwyczaj przygotowuje golonkę w piekarniku ale jest to bardziej gotowane danie ponieważ golonka piecze się w kąpieli wodnej.Składniki:3 marchewki1 pietruszka2 cebule3 ząbki czosnkunatka pietruszki do posypaniaprzyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowyWykonanie:Dokładnie umytą golonkę gotuję w czystej wodzie przez około 30 minut aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie przekładam ją do dużego naczynia żaroodpornego lub gęsiarki. Dodaje pokrojone na kawałki warzywa i przyprawiam. Podlewam wodą do połowy wysokości i zamykam naczynie. Golonka powinna piec się około 3 godzin w temperaturze 180 stopni (jeżeli woda wyparuje należy ją dolać). Jak mięso jest już miękkie odkrywam naczynie i zrumieniam wierzch.Najlepiej smakuje oczywiście z chrzanem