Wykonanie
Nie jestem zwolennikiem
golonek. Jak dla mnie są troszkę za ciężkie i za tłuste. Jedyny wyjątek robię dla
golonki z
indyka. Odpowiednio przygotowana jest mało tłusta i bardzo aromatyczna. Zazwyczaj przygotowuje
golonkę w piekarniku ale jest to bardziej gotowane danie ponieważ
golonka piecze się w kąpieli
wodnej.Składniki:3
marchewki1
pietruszka2
cebule3 ząbki
czosnkunatka pietruszki do posypania
przyprawy:
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowyWykonanie:Dokładnie umytą
golonkę gotuję w czystej wodzie przez około 30 minut aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie przekładam ją do dużego naczynia żaroodpornego lub gęsiarki. Dodaje pokrojone na kawałki warzywa i przyprawiam. Podlewam
wodą do połowy wysokości i zamykam naczynie.
Golonka powinna piec się około 3 godzin w temperaturze 180 stopni (jeżeli
woda wyparuje należy ją dolać). Jak
mięso jest już miękkie odkrywam naczynie i zrumieniam wierzch.Najlepiej smakuje oczywiście z
chrzanem