Wykonanie

A to już jeden z ostatnich przepisów/w tym sezonie/ na rozgrzewające, syte zupki -kremy, które najlepiej smakują jednak w chłodne dni. Zrobiłam ją jakiś czas temu i tak sobie spokojnie przeleżakowała w moich notatkach do wiosny.

Składniki:/na 4 osoby/

250 g
soczewicy2 łyżki
oliwy z oliwek extravergine1 mała
marchewkakawałek
selera naciowego/½
cebuli1 ząbek
czosnku1
liść laurowy½ łyżeczki
kolendry1/2 łyżeczki mielonego
kopru włoskiegoszczypta
imbiruszczypta
kurkumy1 litr
bulionu warzywnego350 g
pomidorów z puszki
sól morska/do smaku/
pieprzzielona
pietruszka1-2 łyżki startego
parmezanugrzankiWykonanie:

Rozgrzać
oliwę: dodać pokrojoną w kostkę
cebulkę,
marchewkę,
seler, drobno posiekany
czosnek. Dusić chwilę na wolnym ogniu. Następnie dodać
pomidory, wsypać umytą, przecedzoną
soczewicę, dodać
listek laurowy,
kolendę i zalać gorącym
bulionem. Zagotować ,zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok.25-30min.Kiedy warzywa będą odpowiednio miękkie zmiksować całość na jednolity krem. Wcześniej należy wyjąć
listek laurowy. Chwilkę podgotować. Gotowy krem doprawić
solą i
pieprzem. Podawać gorący posypany
serem-parmezan, zieloną
pietruszką oraz z dodatkiem chrupiących grzanek. Ja bardzo lubię polać taką zupkę dodatkowo świeżą, aromatyzowaną
oliwą.Przed miksowaniem odłożyłam trochę całych ziarenek,które dodałam do zupy tuż przed podaniem.



Jeśli zupa wydaje nam się zbyt gęsta należy dodać odrobinę,przegotowanej
wody lub
bulionu.