Wykonanie
Jesień tuż, tuż, w ogrodach i na polach dojrzewają więc
dynie. Żal nie skorzystać! Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz!

Składniki:2 kg dyni1l
bulionu warzywnego:3
marchewki, 3
pietruszki,
por,
seler,
cebula, kawałek
kapusty, 3 ząbki
czosnku, 2
liście laurowe, 4 ziarenka
ziela angielskiego1 łyżeczka
kurkumy4 ząbki
czosnkubagietkasól,
sól czosnkowa,
pieprzPrzygotowanie (1,5h):Gotujemy
bulion. W międzyczasie obieramy
dynię ze skóry, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę (im mniejsza tym szybciej zmięknie). Gdy warzywa w
bulionie (
marchewka,
pietruszka) zmiękną wrzucamy pokrojoną w kostkę
dynię oraz dodajemy łyżeczkę
kurkumy oraz rozgniecioną
kolendrę. Całość gotujemy, aż
dynia będzie miękka (nie ma problemu jeśli się rozgotuje).Miękką
dynię przekładamy do osobnego garnka razem z
marchewką i
pietruszką z
bulionu oraz
mleczkiem kokosowym. Blendujemy, stopniowo dolewając
bulion do uzyskania pożądaniej przez nas konsystencji kremu. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy starty na małych oczkach
imbir,
sól,
pieprz i blendujemy przez 30 sek. aby zmieszać składniki.
Pestki dyni prażymy na rozgrzanej patelni do uzyskania złoto-brązowego koloru.
Bagietkę kroimy w kostkę, doprawiamy
solą czosnkowa i smażymy na
oliwie z oliwek.Bon appetit!