Wykonanie
W sezonie przeziębień nie ma to jak rozgrzewająca zupa krem. Tą robiłam po raz pierwszy i nie ostatni.Przepis wyszukałam w jednej z ulubionych książek kucharskich pt. Szybka kuchnia, oczywiście nie mogłam się powstrzymać i dodałam coś od siebie i wyszło naprawdę pysznie. Poza tym ta zupa rozgrzewa naprawdę rewelacyjnie, jest aromatyczna, z lekko pikantną nutą.Jej przyrządzenie jak to z kremami bywa jest łatwe, szybkie i przyjemne :))
Składniki:2
cebule3 ząbki
czosnku4
marchewki3 łyżki
oliwy z oliwek1/2
selera1,5 cm korzenia
imbirupieprz cytrynowy1 litr
bulionu warzywnego1/2 łyżeczki suszonej
kolendryPokroić
cebulę,
marchew i
seler na średnią kostkę,
czosnek i
imbir przecisnąć przez praskę.
Cebulę i
czosnek podsmażyć na
oliwie, dodać
marchew,
seler i
imbir i dusić chwilę. Zalać wszystko
bulionem i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Zmiksować wszystko blenderem na jednolitą masę doprawić
kolendrą i
pieprzem cytrynowym do smaku. Podawać z kleksem z gęstej
śmietany :)