Wykonanie
Drugi wpis dzisiaj – nieco bardziej ‚wytrawny’, choć też nie do końca… pod koniec będzie słodkoPo pierwsze – dwa pomysły na
BIO tofu z
pomidorami i
bazylią firmy pol
soja . Tutaj poczytacie o nim więcej i co nieco o współpracy 😉 Tymczasem przepisy…Na początek tofucznica, już trzecia na blogu (I, II)- tym razem w wydaniu z
pieczarkami i
suszonymi pomidorami, a co więcej – właśnie z aromatycznym
tofu z
pomidorami i
bazylią dzięki
czemu nabrała jeszcze lepszego smaku. Idealny pomysł na śniadanie, nawet obiad czy kolację – polecam!
tofucznica z
pieczarkami i
suszonymi pomidoramiscrambled
tofu with champignons and dried tomatoesSkładniki:1/2 kostki
BIO tofu z
pomidorami i
bazylią – 125g
1/4-1/2 łyżeczki
soli czarnej (kala namak)szczypta
kurkumypieprz cytrynowy3 duże, obrane i umyte,
pieczarkikilka posiekanych
suszonych pomidorówpietruszka,
bazylia – świeże, kilka listków
olej ryżowy do smażenia
Pieczarki posiekać i usmażyć delikatnie na
oleju. Dodać
suszone pomidory i smażyć jeszcze chwile.
Tofu pokruszyć – rozdrobnić widelcem w misce i przyprawić. Następnie dodać na patelnie, chwilę podsmażyć i podlać odrobiną
wody, by nie było zbyt suche. Podawać np. z świeżym domowym
pieczywem i warzywami. Smacznego!Kolejny przepis na to
tofu idealnie sprawdza się na obiad jako dodatek do
kasz czy warzyw. Wymyśliłam
pomidorową wersję „marynaty”, która po wypieczeniu w piekarniku stworzyła chrupiącą skorupkę wokół miękkiego
tofu i dodała mu jeszcze więcej
pomidorowego aromatu. Całość podałam z pieczonymi warzywami –
batatem, młodymi ziemniaczkami oraz
brokułami i polałam niezastąpionym tahini .
pieczone
pomidorowe tofu podane z pieczonymi młodymi
ziemniakami,
brokułami oraz
batatem polane tahinibaked tomatoe
tofu with baked early potatoes, broccoli and sweet potato served with tahiniSkładniki:1/2 kostki
BIO tofu z
pomidorami i
bazylią – 125g
łyżeczka
koncentratu pomidorowegołyżeczka
sosu sojowegołyżeczka
syropu ryżowego (lub klonowy/daktylowy)
pieprz cytrynowy1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej
papryki, szczypta ostrej1/2 łyżeczki
suszonej pietruszkiTofu odsączyć i pokroić w dowolnej wielkości kawałki, plastry. Wymieszać składniki na „marynatę” i obtoczyć w niej
tofu. Zostawić na min. godzinę. Po czasie piec w 200 stopniach Celsjusza (razem z warzywami) ok. 20 min.warzywa : pokrojone i umyte –
młode ziemniaczki,
brokuły i połowa
batata – przyprawić
kminkiem, słodką wędzoną
papryką,
kolendrą,
solą morską,
pieprzem,
suszoną pietruszką i wymieszać z
olejem – piec ok. 30 min. w 200 stopniach Celsjusza.Smacznego!Razem z Mamą zajadałyśmy się też
makaronem z czarnej soi – bardzo ciekawie smakuje, chętnie jeszcze kupię. Dodałam do niego
truskawki, pieczone
szparagi, dużo
bazylii oraz
pieprz cytrynowy . Przepis też prosty, ale właśnie takie zachwycają smakiem. ‚Porcje’ wyszły nam całkiem spore 😀
makaron z czarnej soi z pieczonymi
szparagami oraz
truskawkami i
bazyliąblack
soya pasta with baked asparagus, strawberries and basilCzas na… DESERY !! Nie mogłam nie upiec ciasta
rabarbarowego – sezon jest krótki, więc trzeba korzystaćZastanawiałam się czy dodawać zdjęcia, bo jakimś cudem zapomniałam zasypać
rabarbar na początku, więc ciasto wyszło mi trochę zbyt mokre… W
sumie, takie „zakalcowate” też są pyszne (tym bardziej wegańskie :D) i wszyscy zjedliśmy z wielkim apetytem – nie skończyło się na jednym kawałku
orkiszowe ciasto różane z
rabarbaremspelt rose
cake with rhubarbSkładniki:inspiracja2 szklanki pokrojonego drobno
rabarbaru2 szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej1/2 szklanki
mleka sojowego + 1/2
wody1/2 + 4 łyżki
ksylitolu1/3 szklanki
oleju ryżowego1/3 szklanki zimnej
wody4 łyżki zmielonego
siemienia lnianegomielona
waniliałyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliRabarbar przełożyć do miseczki, obsypać 2 łyżkami
ksylitolu i odstawić. W misce wymieszać suche składniki. Następnie dodać mokre i dokładnie zmiksować. Przełożyć od wyłożonej papierem do pieczenia formy – u mnie była bardzo niska, dlatego wyszedł bardziej placek niż wysokie ciasto (w oryginale to forma okrągła ok. 22cm średnicy). Na wierzch przełożyć
rabarbar i posypać 2 łyżkami
ksylitolu. Piec 40 min. w 200 stopniach Celsjusza. Ostudzić i zajadać z
truskawkami. Smacznego!
Lody – przygotowane niczym ten mus, z małymi zmianami. Wymagają cierpliwości i pilnowania co godzinę, ale jest warto. Szybciej pójdzie jeśli macie urządzenie do robienia
lodów 😉 Najzdrowsze, bez
cukru, naturalne, a do tego bardzo pyszne i kremowe, o wiele lepsze niż sklepowe! Wszyscy wiemy, że to idealny deser na lato 😉
domowe
kakaowe lody awokado-
banan-
nerkowce z maca podane
truskawkamihomemade cocoa
avocado-
banana-cashew ice-cream with maca served with strawberriesSkładniki:
dojrzały
banandojrzałe
awokadołyżka
kakaołyżeczka proszku z korzenia maca1/3 szklanki
śmietanki z
nerkowcówopcjonalnie: łyżka
ksylitoluZmiksować ze sobą wszystkie składniki i przełożyć do plastikowego pudełka. Wstawić do zamrażalki i co godzinę mieszać. Po ok. 5 godzinach są gotowe. Smacznego!Zapraszam Was też do dzisiejszego
śniadaniowego wpisu – tutaj 😉 A już jutro kolejny pomysł na obiad… najlepszy w sezonie!Miłego i smacznego popołudnia/wieczoru!