Wykonanie
Pyszny, niezwykle aromatyczny, wegański i bezglutenowy keks, którego nie może zabraknąć na świątecznym
stole. To proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, którego ważnym składnikiem są dojrzałe
banany . To one nadają mu cudownego smaku i naturalnej słodkości.Jeśli od dawna
śledzicie True Taste Hunters, zapewne już wiecie, że uwielbiam ciasta
bananowe .
Mogę nawet stwierdzić, że jestem od nich uzależniona - zarówno od ich robienia jak i jedzenia. Wciąż tworzę nowe wersje bananowców i na razie nic nie zapowiada tego, że zabraknie mi na nie pomysłów. Na byłabym więc sobą, gdybym nie wymyśliła jakiegoś wypieku wielkanocnego, w którym jednym z głównych składników byłyby
banany. Postawiłam na pyszny, aromatyczny, delikatnie
cytrynowy, wegański keks
bananowy . To niezwykle łatwy wypiek, który wyjdzie każdemu. Oczywiście, bez dodatku rafinowanego
cukru i glutenu .
Wegański bezglutenowy(keksówka o dł. ok. 22 cm)- 3 bardzo dojrzałe
banany- 120 g
oleju kokosowego, rozpuszczonego w kąpieli
wodnej- 100 g
mąki kukurydzianej*- 100 g
mąki gryczanej*,- 80 g
mąki jaglanej*, użyłam Amarello- 25 g mielonego
siemienia lnianego*- 4 łyżki
mleka roślinnego*- 2 łyżeczki pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego / ziarenka z 1
laski wanilii- 150 g
ksylitolu / erytrolu- skórka otarta z 1 dużej
cytryny- 2 łyżki
soku z cytryny- 1 łyżka jasnego
octu winnego /
jabłkowego /
ryżowego- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- 2 łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczenia- 50-75 g
rodzynek, najlepiej ekologicznych- szczypta
soliW misce mieszam: przesiane
mąki**,
proszek do pieczenia i
sól.W drugiej misce rozgniatam widelcem
banany. Dodaję
ksylitol,
olej kokosowy, pastę
waniliową,
wanilię,
sok z cytryny,
mleko roślinne i
skórkę cytrynową. Całość dokładnie mieszam.Do masy bananowej dodaję mielone
siemię lniane i dokładnie mieszam.Do suchych składników dodaję mokre i bardzo dokładnie mieszam.W miseczce zalew 1 łyżeczkę
sody octem. Uzyskaną pianę wlewam do mas na ciasto i ponownie dokładnie mieszam.Na końcu wrzucam
rodzynki i ponownie mieszam.Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej masę na keks i całość wyrównuję.Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekę ok. 40-50 min.Gotowy keks
bananowy wyciągam z piekarnika, zostawiam w keksówce na ok. 1 h, by ostygł. Następnie przekładam na kratkę do pieczenia.Smacznego!*W wersji glutenowej wszystkie
mąki można zastąpić
mąką orkiszową, najlepiej typ 720. Nie dodajemy wtedy mielonego
siemienia lnianego i 4 łyżek
mleka.**Koniecznie przesiej
mąki, aby uniknąć zakalca!!!