Wykonanie
Najłatwiejsze ciasto w świecie, jak napisała Mama Alergika. I w pełni się z nią zgadzam, nie dość iż bardzo łatwe, to jeszcze bardzo smaczne. Ciasto jest bardzo wilgotne, imponujące wielkością, o cudownym aromacie. Można dodatkowo dodać do niego
cynamon i będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Ciasto jest bez dodatku
jajek oraz
mleka krowiego, czyli jest to idealne ciasto dla wegan. Przepis znaleziony tutaj, troszkę go jednak zmodyfikowałam. Piekłam w formie 26cm.Składniki suche:- 675g
mąki orkiszowej, u mnie typ750- 210-250g
cukru trzcinowego (dałam 210g)- 1,5 płaskiej łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/3 łyżeczki
sody- 2 szczypty
soliSkładniki mokre:- 210ml
mleka ryżowego- 250ml soku (
jabłkowego lub
pomarańczowego- 150g
oleju kokosowego (letniego)- 80g
wody- 2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoDodatkowo:- 4
jabłka- puder trzcinowy do posypaniaW jednej misce mieszamy składniki mokre, w drugiej składniki suche.Do produktów suchych dodajemy mokre i dokładnie mieszamy do połączenia składników.Tortownicę smarujemy delikatnie
olejem kokosowym i wykładamy całą papierem do pieczenia. 1/2 ciasta wykładamy na dno tortownicy, układamy na nim 2 obrane i pokrojone na cząstki
jabłka i zakrywamy drugą połową ciasta.Na wierzchu układamy pozostałe 2
jabłka, również obrane i pokrojone na cząstki. Ja posypałam górę jeszcze dodatkowo 1 łyżką
cukru trzcinowego.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C (termoobieg) ok.90 minut (do suchego patyczka. Ja moje ciasto po 20 minutach przykryłam folią aluminiową i dopiekałam dalej. Po wyjęciu studzimy na kratce. Posypujemy pudrem trzcinowym.Bardzo ważne:Sprawdzamy na środku tortownicy czy ciasto jest wypieczone, w przeciwnym razie będzie zakalec. Piecze się dość długo.U mnie 90 minut, w ciemnej formie.
Smacznego :-)