ßßß Cookit - przepis na Ciasto z awokado

Ciasto z awokado

nazwa

Wykonanie

Ciasto z cukinią czy burakiem to już było teraz czas na awokado. W sumie w samym cieście za bardzo go nie czuć. Ciasto w smaku i konsystencji przypomina kakaową babkę, ale najfajniejszy jest krem z awokado. Zaskakująco dobry, inny, taki maślano-kremowy z dodatkiem soku z cytryny i cukrem tworzy pyszną całość. A do tego jeszcze kontrast w wyglądzie brązowe ciasto i zielony krem świetnie to wygląda. Polecam!
Składniki:
200 g mąki pszennej
175 g mąki pełnoziarnistej
1 dojrzałe i miękkie awokado
250 ml mleka (sojowe, ryżowe)
3/4 szklanki oleju
6 łyżek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
180 g cukru trzcinowego
1 łyżka octu jabłkowego
4 łyżki wody
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Polewa:
2 sztuki awokado (musi być miękkie i dojrzałe)
1/2 cytryny
cukier puder do smaku około łyżeczki
Tortownica 21-24 cm
W jednej misce mieszamy: mąki, kakao, proszek, sodę i sól. W drugiej rozgniatamy miąższ z awokado, dodajemy cukier, olej, mleko, ocet, ekstrakt, wodę i mieszamy aż składniki się połączą. Suche składniki przesypujemy do mokrych i mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem i natłuszczonej foremki. Pieczemy w 180*C do suchego patyczka około 50 minut. Studzimy. Miąższ z awokado kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier i miksujemy na papkę. W razie czego można jeszcze dosmaczyć cukrem albo sokiem. Ciasto przekładamy na talerz a na wierzchu nakładamy równomiernie nadzienie z awokado.
źródło
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/09/ciasto-z-awokado.html