Wykonanie
Ciasto z
cukinią czy
burakiem to już było teraz czas na
awokado. W
sumie w samym cieście za bardzo go nie czuć. Ciasto w smaku i konsystencji przypomina
kakaową babkę, ale najfajniejszy jest krem z
awokado. Zaskakująco dobry, inny, taki
maślano-kremowy z dodatkiem
soku z cytryny i
cukrem tworzy pyszną całość. A do tego jeszcze kontrast w wyglądzie brązowe ciasto i zielony krem świetnie to wygląda. Polecam!Składniki:200 g
mąki pszennej175 g
mąki pełnoziarnistej1 dojrzałe i miękkie
awokado250 ml
mleka (
sojowe,
ryżowe)3/4 szklanki
oleju6 łyżek
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
soli180 g
cukru trzcinowego1 łyżka
octu jabłkowego4 łyżki
wody1 łyżka ekstraktu
waniliowegoPolewa:2 sztuki
awokado (musi być miękkie i dojrzałe)1/2
cytrynycukier puder do smaku około łyżeczkiTortownica 21-24 cmW jednej misce mieszamy:
mąki,
kakao, proszek,
sodę i
sól. W drugiej rozgniatamy miąższ z
awokado, dodajemy
cukier,
olej,
mleko,
ocet, ekstrakt,
wodę i mieszamy aż składniki się połączą. Suche składniki przesypujemy do mokrych i mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem i natłuszczonej foremki. Pieczemy w 180*C do suchego patyczka około 50 minut. Studzimy. Miąższ z
awokado kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy
sokiem z cytryny, dodajemy
cukier i miksujemy na papkę. W razie czego można jeszcze dosmaczyć
cukrem albo
sokiem. Ciasto przekładamy na talerz a na wierzchu nakładamy równomiernie nadzienie z
awokado.
źródło