ßßß
Ciasto z cukinią czy burakiem to już było teraz czas na awokado. W sumie w samym cieście za bardzo go nie czuć. Ciasto w smaku i konsystencji przypomina kakaową babkę, ale najfajniejszy jest krem z awokado. Zaskakująco dobry, inny, taki maślano-kremowy z dodatkiem soku z cytryny i cukrem tworzy pyszną całość. A do tego jeszcze kontrast w wyglądzie brązowe ciasto i zielony krem świetnie to wygląda. Polecam!Składniki:200 g mąki pszennej175 g mąki pełnoziarnistej1 dojrzałe i miękkie awokado250 ml mleka (sojowe, ryżowe)3/4 szklanki oleju6 łyżek kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki soli180 g cukru trzcinowego1 łyżka octu jabłkowego4 łyżki wody1 łyżka ekstraktu waniliowegoPolewa:2 sztuki awokado (musi być miękkie i dojrzałe)1/2 cytrynycukier puder do smaku około łyżeczkiTortownica 21-24 cmW jednej misce mieszamy: mąki, kakao, proszek, sodę i sól. W drugiej rozgniatamy miąższ z awokado, dodajemy cukier, olej, mleko, ocet, ekstrakt, wodę i mieszamy aż składniki się połączą. Suche składniki przesypujemy do mokrych i mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem i natłuszczonej foremki. Pieczemy w 180*C do suchego patyczka około 50 minut. Studzimy. Miąższ z awokado kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier i miksujemy na papkę. W razie czego można jeszcze dosmaczyć cukrem albo sokiem. Ciasto przekładamy na talerz a na wierzchu nakładamy równomiernie nadzienie z awokado.
źródło