ßßß Cookit - przepis na Brownie z awokado :)

Brownie z awokado :)

nazwa

Wykonanie

Od znalezienia przepisu do jego wykonania minęło zaledwie kilka godzin.To był najszybciej zrealizowany przepis z serii"do wypróbowania",a to dlatego,że miałam wielką ochotę na domowe ciasto oraz jeszcze większą od ochoty ciekawość,jak smakuje ciasto z awokado:)W oryginalnym przepisie u Patyski (klik) wykorzystane zostały bardzo dojrzałe owoce awokado,moje były miękkie,ale nie znajdowały się w stanie wymagającym błyskawicznego zużycia,być może miało to wpływ na efekt końcowy,ale i tak jestem z niego zadowolona.A ciasta już,niestety,nie ma,mimo że upieczone było 24 godziny temu:)co tylko dowodzi temu,że było pyszne.Moje ciasta zawiera produkty dla niealergików w przeciwieństwie do wersji Patyski.
2 owoce awokado
23 dkg mąki orkiszowej jasnej
20 dkg cukru - użyłam jasnego muscovado-ciasto jest bardzo mało słodkie,można zatem dodać więcej
150 ml mleka
3 łyżki kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
1 łyżka octu - użyłam ryżowego
szczypta soli
Miąższ awokado blenduję,dodaję cukier i kontynuuję blendowanie,aż do uzyskania jednolitej masy.Następnie dodaję resztę składników.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Formę 17/23 cm wykładam papierem do pieczenia,wylewam na nią masę i piekę 25 min.aż do suchego patyczka.Ciasto ma nieco kleistą,jakby gumowatą konsystencję,która mnie osobiście bardzo odpowiada,jest mało słodkie,dlatego następnym razem chętnie dołożę na wierzch np.karmelową polewę dla lekkiego podkręcenia słodkości.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2015/05/brownie-z-awokado.html