Wykonanie
Już od dawna szukałam idealnego przepisu na muffinki. Teraz
mogę wam kochani, że to właśnie te... Takie mięciutkie, takie delikatne. Udekorowałam
waniliowym kremem i mam... muffiny idealne. Może wydawać się dla was
dziwna konsystencja tego ciasta. Otóż po zmiksowaniu wszystkiego ciasto jest... zupełnie płynne! I w tym jest sekret tych muffinek... Dużo by mówić, trzeba wypróbować!
MUFFINY:3/4 szklanki
mąki0,5 szklaki
mleka4 łyżki
kakao0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sody1
jajko1/3 szklanki
mleka5 łyżek
oleju1 łyżeczka
cukru waniliowego5 łyżek wrzącej
wody1/2 łyżeczki
soliKREM:300ml
śmietany 30%250g
serka mascarpone4 krople ekstraktu
waniliowego1 łyżka
cukru pudruSposób przygotowaniaNajpierw zaczynam od łączenia składników suchych:
mąki,
kakao,
cukru,
proszku do pieczenia,
sody,
soli i
cukru waniliowego.
Jajka miksuje przez chwilę. Następnie dolewam
oleju i
mleka, cały czas miksując. Dodaje po trochu wymieszane składniki suche, a na końcu wrzątek. Nie przeraźcie się konsystencją ciasta- zrobiłam dla was, kochani zdjęcie:)
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Blachę do muffinek wykładam papilotkami i małą chochelką nalewam masy do 2/3 wysokości:)Piekę 20 minut (po 15 radzę sprawdzić patyczkiem, czy są gotowe)
Przygotowuje krem:
Śmietankę ubijam na sztywno z
cukrem pudrem. Dodaje po łyżeczce
serek mascarpone i
aromat waniliowy i miksuje, aż uzyskam gładki krem. Przekładam do rękawa i tworzę piękny wzór. Na koniec tylko posypka... i niebo w gębie gotowe:)