Wykonanie
Tym razem nieco inny wpis. Poświęcę mu sporo miejsca bo i bohater jest dość wyjątkowy. To Pan Muffin. Zawsze odpowiedni i nadaje się na każdą okazję. Może wystąpić w wersji słodkiej i wytrawnej. Do tego składniki są zwykle pod ręką. Ale jak stworzyć babeczkę idealną? Pieczenie muffin jest naprawdę proste. Musisz pamiętać tylko o kilku rzeczach.

1. Zacznij od rozdzielania składników. Składniki suche takie jak
mąka,
cukier,
kakao itp wymieszaj w jednej misce. W drugiej połącz składniki mokre czyli
jajka,
mleko,
olej itp. Następnie dodaj suche składniki do mokrych. I wymieszaj.2. Pamiętaj żeby nie mieszać ciasta zbyt długo. Jeśli będziesz to robić za długo muffiny będą suche.3. Ważne jest także aby ciasto umieścić jak najszybciej w rozgrzanym piekarniku. Tuż po włożeniu ciasta do formy natychmiast włóż je do piekarnika. Jeśli tego nie zrobić muffiny będą ciężkie i suche.4. Używaj formy do pieczenia muffin lub foremek. I pamiętaj żeby w przypadku formy wysmarować ją tłuszczem lub użyć papierowych papilotek. Ja zawsze piekę muffiny w formie z papierowymi papilotkami i moim zdaniem jest to najlepszy sposób.5. Wkładaj muffiny do rozgrzanego piekarnika. Niby oczywiste ale trzeba o tym pamiętać. Wtedy wyrosną i będą puszyste.6. Muffiny zwykle pieką się ok 20-25 minut. Po upieczeniu pozostaw je jeszcze na 10 minut w formie. Następnie wyjmij je i odstaw do całkowitego wystudzenia.7. Składniki- muffiny są na tyle elastyczne że właściwie idealnie sprawdzą się w każdej wersji. Na słodko, słono z
owocami czy warzywami. Nie muszę pisać że jakość składników ma znaczenie, prawda?Zwykle używam
mąki pszennej ale zmielone
orzechy czy pokruszone
ciasteczka to też całkiem niezła opcja.Jeśli używam
masła zawsze je rozpuszczam i studzę.Dobrze jest użyć jakiegoś
nabiału.
Jogurt,
kefir lub
mleko. Powoduje to że ciasto jest bardziej kremowe.Zawsze używam
cukru. Sztuczne słodziki się nie sprawdzą. Tutaj chodzi też o objętość. Rodzaj
cukru to tak naprawdę kwestia gustu.Muffiny sklepowe są zawsze bardzo wyrośnięte. Przypuszczam, że to zasługa małego skrzata który pompuje je od wewnątrz:D A mówiąc poważnie.. pamiętajcie o
proszku do pieczenia:)Dodatki:-
owoce- suszone, puszkowane, świeże czy mrożone wybór należy do Was- warzywa-
cukinia,
papryka,
kukurydza czy
fasola z puszki lub podsmażone
pieczarki to tylko kilka pomysłów..- zmiksowane
orzechy,
migdały,
pistacje,
pestki słonecznika czy dyni zastąpią
mąkę i nadadzą muffinom inny smak, można dodać także kawałki
orzechów-
czekolada,
ciasteczka, batoniki (pokruszone lub w kawałkach) i wszystkie słodkości jakie przyjdą Wam do głowy8. Muffiny nie muszą być nudne. Nawet zwykłe można udekorować. Wszelkie posypki czy kremy świetnie się sprawdzą:- do ubitej kremówki możesz dodać roztopioną
czekoladę,
kawę czy
cynamon- muffiny można polukrować (i użyć barwników)-
dżem- rozpuść w rondlu trochę
dżemu i delikatniej pokryj muffinyMuffiny które zrobiłam:Wersja słodka:- Muffiny z nutellą- Muffiny
jogurtowe- Muffiny piernikowe- Muffiny
rabarbarowe z
cynamonową posypką- Muffiny z
awokado,
bananem i
jabłkiem-
Cytrynowe muffiny
śniadaniowe- Muffiny "
Ciasteczkowy potwór"- Muffiny z
bananem i
masłem orzechowymWersja wytrawna:- Muffiny z pesto z
rukoli z
sosem czosnkowym- Muffiny z
mozzarellą,
boczkiem i
cebulą- Muffiny z
oliwkami,
szynką szwarcwaldzką i
suszonymi pomidorami- Muffiny z ajwarem i
fetąSmacznych muffin!