ßßß Cookit - przepis na Zupa dla dzieci z pulpetami drobiowymi

Zupa dla dzieci z pulpetami drobiowymi

nazwa

Wykonanie

Jeżeli macie problem z jedzeniem dzieci to witam w klubie. Moje córy jedzą dobrowolnie tylko 3 zupy (pomidorowa, rosół, grysikowa). Z mięs tylko pulpety i kotleciki (które, rzadko robię w panierce) a, i zapomniałabym o najważniejszym skóry z kurczaka (pieczone, gotowane) są wręcz przez nie pożerane :). Do innych dań muszę stosować szantaż - niestety...
Przeglądając stary zeszyt szkolny znalazłam przepis na zupę francuską z pulpetami. Przepis przerobiłam według mojego gustu. Zupa jest połączeniem ryżu, zielonego groszku, czerwonej fasoli i delikatnych drobiowych pulpetów zalanych ziołowym rosołem. Myślałam, że jak będzie kolorowo to zjedzą chętnie. Cóż zjadły rosół i pulpety :(
Składniki na zupę:
pulpety
rosół 2 l
puszka groszku konserwowego
puszka czerwonej fasoli
ugotowany woreczek 100 g ryżu
Polecam dodać również kukurydzę niestety u mnie brak.
Etapy przygotowania:
Ugotować rosół
Ugotować ryż
Przygotować pulpety
Do bulionówki włożyć po łyżce odsączonego groszku, fasoli oraz ryżu i po 3-4 pulpety.
Zalać to gorącym rosołem, posypać natką pietruszki jeśli dzieci to lubią.
Składniki na rosół:
1 noga z kurczaka
50 dag piersi indyczej
1 porcja włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por, kawałek kapusty, cebula)
po 3 ziarna ziela angielskiego, pieprzu, jałowca, 1 listek laurowy
zioła: bazylia, mięta, melisa, szałwia (po 3 listki), rozmaryn (3 cm gałązka)
Włoszczyznę obrać i opłukać. Mięso opłukać i wraz z włoszczyzną włożyć do garnka (oprócz kapusty). Zalać 3 l zimnej wody, zagotować i zmniejszyć ogień by delikatnie migotał. Cebulę obrać, opiec i wraz z ziołami, i ziarnami dodać do rosołu. Gotować 1,5 godziny, na 20 minut przed końcem gotowania dodać kapustę. Mięso wyciągnąć po 1 godzinie gotowania pozostawić do przestygnięcia.
Składniki na pulpety:
ugotowane mięso z rosołu
1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia
1 cebula, 1 ząbek czosnku
1 jajko
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli, pieprzu, przyprawy "Pięć smaków", 1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 szklanki mąki pszennej do obtoczenia
Nogę obrać od kości, pierś indyczą pokroić w mniejsze kawałki (2cm). Bułkę namoczyć w mleku następnie odgnieść. Cebulę obrać pokroić w kostkę, czosnek obrać przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Na 2 łyżkach oleju zeszklić cebulę dodać czosnek i przesmażyć razem minutę. Odstawić. Mięso zmielić w maszynce lub malakserze razem z odgniecioną bułką i cebulą. Do mięsa dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Z masy formować pulpety wielkości orzecha włoskiego obtaczać w mące i gotować w posolonym wrzątku 3 minuty od zagotowania (na niedużym ogniu). Wyjąć łyżką cedzakową do miseczki bądź innego naczynia.
Z podanych proporcji otrzymałam około 30 małych sztuk. Pulpety są delikatne w smaku nie przesadzone przyprawami.
Zupa jest rewelacyjna zrobiłam ją specjalnie dla dzieciaków a sama zjadłam 2 bulionówki :) Polecam.
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/03/zupa-dla-dzieci-z-pulpetami-drobiowymi.html