Wykonanie
Jeżeli macie problem z jedzeniem dzieci to witam w klubie. Moje córy jedzą dobrowolnie tylko 3 zupy (pomidorowa, rosół, grysikowa). Z
mięs tylko pulpety i kotleciki (które, rzadko robię w panierce) a, i zapomniałabym o najważniejszym skóry z
kurczaka (pieczone, gotowane) są wręcz przez nie pożerane :). Do innych dań muszę stosować szantaż - niestety...Przeglądając stary zeszyt szkolny znalazłam przepis na zupę francuską z pulpetami. Przepis przerobiłam według mojego gustu. Zupa jest połączeniem
ryżu,
zielonego groszku,
czerwonej fasoli i delikatnych drobiowych pulpetów zalanych
ziołowym rosołem. Myślałam, że jak będzie kolorowo to zjedzą chętnie. Cóż zjadły rosół i pulpety :(

Składniki na zupę:pulpetyrosół 2 lpuszka
groszku konserwowegopuszka
czerwonej fasoliugotowany woreczek 100 g
ryżuPolecam dodać również
kukurydzę niestety u mnie brak.

Etapy przygotowania:Ugotować rosółUgotować
ryżPrzygotować pulpetyDo bulionówki włożyć po łyżce odsączonego
groszku,
fasoli oraz
ryżu i po 3-4 pulpety.Zalać to gorącym rosołem, posypać
natką pietruszki jeśli dzieci to lubią.

Składniki na rosół:1 noga z
kurczaka50 dag
piersi indyczej1 porcja
włoszczyzny (
marchew,
pietruszka,
seler,
por, kawałek
kapusty,
cebula)po 3 ziarna
ziela angielskiego,
pieprzu, jałowca, 1
listek laurowyzioła:
bazylia,
mięta,
melisa,
szałwia (po 3 listki),
rozmaryn (3 cm gałązka)
Włoszczyznę obrać i opłukać.
Mięso opłukać i wraz z
włoszczyzną włożyć do garnka (oprócz
kapusty). Zalać 3 l zimnej
wody, zagotować i zmniejszyć ogień by delikatnie migotał.
Cebulę obrać, opiec i wraz z
ziołami, i ziarnami dodać do rosołu. Gotować 1,5 godziny, na 20 minut przed końcem gotowania dodać
kapustę.
Mięso wyciągnąć po 1 godzinie gotowania pozostawić do przestygnięcia.Składniki na pulpety:ugotowane
mięso z rosołu1 czerstwa
bułka +
mleko do namoczenia1
cebula, 1 ząbek
czosnku1
jajko1 łyżka
skrobi ziemniaczanej1/2 łyżeczki
soli,
pieprzu,
przyprawy "Pięć smaków", 1 łyżeczka
papryki słodkiej1/2 szklanki
mąki pszennej do obtoczeniaNogę obrać od kości,
pierś indyczą pokroić w mniejsze kawałki (2cm).
Bułkę namoczyć w
mleku następnie odgnieść.
Cebulę obrać pokroić w kostkę,
czosnek obrać przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Na 2 łyżkach
oleju zeszklić
cebulę dodać
czosnek i przesmażyć razem minutę. Odstawić.
Mięso zmielić w maszynce lub malakserze razem z odgniecioną
bułką i
cebulą. Do
mięsa dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Z masy formować pulpety wielkości
orzecha włoskiego obtaczać w
mące i gotować w posolonym wrzątku 3 minuty od zagotowania (na niedużym ogniu). Wyjąć łyżką cedzakową do miseczki bądź innego naczynia.

Z podanych proporcji otrzymałam około 30 małych sztuk. Pulpety są delikatne w smaku nie przesadzone
przyprawami.Zupa jest rewelacyjna zrobiłam ją specjalnie dla dzieciaków a sama zjadłam 2 bulionówki :) Polecam.