Wykonanie
Ostatnio przeczytałem książkę „ Kot alchemika ” Waltera Moersa i zapisałem sobie m.in. kilka ciekawych fragmentów dotyczących oczywiście kuchni i jedzenia.„ Eisspin serwował fantastyczne pyszności, jedna za drugą, a przy każdej pojawiała się wiele wyjaśniająca informacja, pasjonująca historia czy też jakaś szalona legenda. Echo jeszcze nigdy w życiu nie bawił się tak dobrze, objadając przy tym wykwintnymi daniami”„Ignoranci szukają znajomych smaków – najchętniej cały czas jedliby to samo. Ale gourmet * spróbowałby nawet pieczonej parkowej ławki tylko po to, żeby przekonać się, jak smakuje”Dlaczego o tym piszę. Z dwóch powodów. Jedząc nowe danie, nieznany
owoc lub warzywo lubię posłuchać jakiejś informacji na ten temat. Drugi powód to te sosy. Przygotowując
mięsa,
ryby czy też warzywa na grilla, napracujemy się przyprawiając, marynując a
potem podajemy do tego
ketchup lub
musztardę. Zrobienie dobrego sosu nie zajmuje dużo czasu, a dostarczy na pewno nowych doznań
smakowych.* gourmet - smakosz

Sos guacamoleSos, który najczęściej towarzyszy kuchni meksykańskiej. Podawany m.in. do tortilli i tacos. Jest również świetny, jako dodatek do
mięs z grilla. Ważne żeby
avokado było dojrzałe.1
avokado
Sok z ½
cytryny1
pomidor concasse pokrojony w kostkę1 ząbek posiekanego
czosnku1 mała
cebula1 łyżka posiekanej świeżej
kolendry1 mała
papryczka chili2 łyżki
oliwy extra virgin
Sól i świeżo zmielony
pieprz do smakuZ
avokado usunąć pestkę, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, skropić
cytryną i zmiksować blenderem na jednolitą masę.
Cebulę,
czosnek i
chili pokroić w drobną kostkę, dodać do
avokado. Na koniec dodać pokrojony
pomidor,
kolendrę i
oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem.
Pomidory concasse są to
pomidory bez skórki i mają usunięte gniazda nasienne.Sos
serowy z papryczką jalapeño.

100 ml.
śmietana 30%100 gr.
ser topiony śmietankowy50 gr.
ser pleśniowy50 ml.
białe wino wytrawne2 łyżki
koncentrat pomidorowy1 mała
cebula½ papryczki jalapeño.½ łyżeczki
słodkiej papryki2 ząbki
czosnkuSól i
pieprzŚmietanę rozgrzać, rozpuścić
sery, dodać przesmażoną na 1 łyżce
cebule i pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać na jednolitą masę blenderem. Jeżeli
sos jest za gęsty można dodać
mleko lub
bulion z drobiu.Sos do drobiu, warzyw z grilla.
Sos czosnkowy
20 dkg.
majonez winiara10 dkg.
śmietana kwaśna 18%2 główki
czosnek½
cytryny – sok20 gramów
curry powder½ pęczek
koperek świeżyDo smaku
sól,
pieprz,
vegeta,
cukierMajonez połączyć ze
śmietaną. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek i pozostałe składniki. Wszystko razem zmiksować blenderem. Sos do grillowanej
karkówki .
Sos pomidorowy z
czerwoną papryką.

4
pomidory bez skórek1
czerwona papryka bez skórki1
czerwona cebulaSok z jednej
limonki1
papryczka chilimały kawałek świeżego posiekanego
imbiru4 ząbki
czosnku½ szklanki
bulionu z drobiu3 łyżki słodko – pikantnego sosu
chili ( tao-tao)2 łyżki
oliwy z oliwekSólSok pomidorowy zgęszczony
Paprykę bez skórki bardzo drobno pokroić w kostkę. Pozostałe składniki dokładnie zmiksować. Na koniec dodać przesmażoną na
oliwie paprykę i wymieszać. W sosie kawałeczki
papryki mają być wyczuwalne.