Wykonanie
            Klasyczne guacamole to pasta z 
awokado z dodatkiem 
limonki i 
soli. Istnieje jednak nieskończona ilość przepisów i sposobów przyrządzania tego klasycznego 
meksykańskiego sosu. Ja najbardziej lubię tą wersję – z 
czosnkiem, 
pomidorem, 
papryczką chilli i świeżą 
kolendrą. Guacamole jest idealnym dodatkiem nie tylko do nachosów i tortilli ale również do naszych swojskich kanapek.Składniki2 dojrzałe 
awokadoSok z 1 
limonki1 ząbek 
czosnku1/2 
papryczki chilliPomidorPęczek 
kolendry2 łyżki 
oliwy z oliwekSól, 
pieprzPrzyrządzanie
Pomidora sparz i obierz ze skórki, podziel na ćwiartki, wytnij miąższ, a resztę przełóż do miski.Papryczkę przekrój na pół i wyrzuć pestki, 
czosnek obierz z łupinek, wrzuć do 
pomidorów.
Awokado przekrój na połówki, pozbądź się pestki, a miąższ wydrąż łyżką i przełóż do miski. Dodaj 
natkę kolendry.Wszystkie składniki niezbyt dokładnie zmiksuj (nie chcemy jednolitej, gladkiej masy), dopraw 
oliwą, 
sokiem z limonki, 
solą i 
pieprzem i wymieszaj.Reklamy