Wykonanie
Klasyczne guacamole to pasta z
awokado z dodatkiem
limonki i
soli. Istnieje jednak nieskończona ilość przepisów i sposobów przyrządzania tego klasycznego
meksykańskiego sosu. Ja najbardziej lubię tą wersję – z
czosnkiem,
pomidorem,
papryczką chilli i świeżą
kolendrą. Guacamole jest idealnym dodatkiem nie tylko do nachosów i tortilli ale również do naszych swojskich kanapek.Składniki2 dojrzałe
awokadoSok z 1
limonki1 ząbek
czosnku1/2
papryczki chilliPomidorPęczek
kolendry2 łyżki
oliwy z oliwekSól,
pieprzPrzyrządzanie
Pomidora sparz i obierz ze skórki, podziel na ćwiartki, wytnij miąższ, a resztę przełóż do miski.Papryczkę przekrój na pół i wyrzuć pestki,
czosnek obierz z łupinek, wrzuć do
pomidorów.
Awokado przekrój na połówki, pozbądź się pestki, a miąższ wydrąż łyżką i przełóż do miski. Dodaj
natkę kolendry.Wszystkie składniki niezbyt dokładnie zmiksuj (nie chcemy jednolitej, gladkiej masy), dopraw
oliwą,
sokiem z limonki,
solą i
pieprzem i wymieszaj.Reklamy