Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 24 kwietnia 2014 r. Ta wykwintna
sałatka została stworzona w hotelu Waldorf-Astoria przez Oscara Tschirky w Nowym Jorku w 1893 roku. Stąd też jej nazwa. Oryginalna receptura składała się tylko z czerwonych
jabłek,
selera i
majonezu. Posiekane
orzechy włoskie zostały dodane później. Do jej przygotowania przekonało mnie nowojorskie pochodzenie iposzukiwanie nowych smaków. Poszczególne składniki są mi bliskie, więc stwierdziłam, że ich połączenie może stworzyć coś bardzo pysznego, a zarazem wyjątkowego. Moją
sałatkę wzbogaciłam perfekcyjnie ugotowaną
piersią kurczaka, czyniąc ją bardzo pożywną. Wszystkie składniki wymieszałam w
sosie majonezowym, w którym
majonez połączyłam z
sokiem z cytryny,
cynamonem,
miodem i
czosnkiem. Ten melanż znakomicie podkreślił smak
jabłek, które idealnie komponują się z posmakiem
selera, ku mojemu zaskoczeniu!!!??? Nie spodziewałam się, że
jabłka i
seler tak pięknie się uzupełniają, nadając potrawie orzeźwiający, chrupki charakter,ciekawy smak i wiosenny wygląd. Jeżeli jej jeszcze nie znacie, spróbujcie ją zrobić, a zapewniam, że będziecie ją czynić bez końca. To jest chyba najlepsza
sałatka jaką do tej
pory jadłam, oczarowała mnie od pierwszego wejrzenia i pierwszego kęsa. Zadziwiające jest, że potrawa jest prosta i tania, a jednak zyskała światową sławę. To jest kolejny przykład dania, będącego pochwałą prostoty. Takie jedzenie najbardziej do mnie przemawia. Bardzo polecam :))
Sałatka może być klasyczną przystawką przed jedzeniem (apetizer), lub można ją podać jako danie samodzielne z grzankami. Do sałatki dodałam
orzechy włoskie, ale na przyszłość,
będę je serwowała w miseczce obok, szczególnie, kiedy będą goście. Są one silnie uczulające, kto chce i może niech sam je domiesza do swojej sałatki.
Sałatka Waldorf Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 22 kwietnia . Doskonała
sałatka Waldorf! Ta
sałatka to oprócz wymienionych wyżej walorów
smakowych, przede wszystkim świetna porcja niezbędnych witamin. Na
absolutną uwagę zasługuje tu
seler naciowy, który w polskiej kuchni, przynajmniej tak mi się wydaje, jest traktowany po macoszemu. A to warzywo magazynuje dwukrotnie więcej witaminy C, niż
owoce cytrusowe. W zależności od
pory roku i sposobu przechowywania, może
mieć jej nawet do 150 mg w 100 g. Zawiera też naturalną witaminę B kompleks, kwas foliowy i witaminę PP. Ciemnozielone łodygi naciowej odmiany, znakomicie uzupełniają w naszym organizmie niedobory beta karotenu, podobnie zresztą jak witaminy E, określanej witaminą młodości. Swą sławę zawdzięcza on też pierwiastkom mineralnym, których skład ułatwia organizmowi ich przyswajanie.
Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu, cynku, a także nieco magnezu i żelaza. Pojawiające się w
sałatce pektyny, pochodzą z
jabłek, zwiększają one uczucie sytości, a
pieprz i
cynamon, przyspieszają metabolizm. Jak widać ta potrawa to samo zdrowie, wobec której nie można przejść obojętnie :))Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 45 min Czas gotowania: 10 min Łączny czas: 55 minSkładniki:Przepis zaadaptowany z Kwestii Smaku :))
pierś kurczaka (zgrillowana, smażona lub ugotowana): pojedyncza
seler naciowy : 1 łodyga
jabłko (może być kwaśne i
winne): 2gałązki
szczypiorku wraz z białą częścią : 3
orzechy włoskie : 1/2 szklanki
Sos majonezowy:
sok z cytryny : 1
cynamon : szczypta
majonez : 3 łyżki
cukier lub
miód lub
rodzynki namoczone w
rumie : 1 łyżeczka, 1 łyżeczka (
miodu), 1/4 szklanki
czosnek : 2 ząbki
sól morska : do smakuświeżo zmielony
czarny pieprz : 1/2 łyżeczkioraz:grzanki z
masłem czosnkowym (można dodać
natkę pietruszki): w zależności od preferencji
oliwa extra vergine (zamiast dodatkowego
majonezu - opcjonalnie): 2 łyżkitarty
parmezan : do posypaniaPerfekcyjnie ugotowana
pierś kurczaka:pojedyncza
pierś kurczaka : 1
sól morska : do przyprószeniaświeżo zmielony
czarny pieprz : do posypania
ocet jabłkowy (lub
ocet winny, lub
sok z cytryny): 2 łyżki (2 łyżeczki
octu winnego, 2 łyżki
soku z cytryny)
whisky lub
wódka : 1 kieliszek
oliwa : 1 łyżka
listek laurowy : 1
ziele angielskie : 1świeży
tymianek : 4 łodyżki lub:suszony
tymianek : 2 łyżeczkiPrzygotowanie:
pierś kurczaka płuczę, suszę i oczyszczam z błonek, włókien i kostekkładę ją w głębokim talerzu, wypukłą stroną do dołu i rozcinam środkowe włókna, rozkładając pierś na cieńszy filetprószę
solą,
pieprzem, polewam
sokiem z cytryny,
alkoholem i
oliwą, dodaję listek, ziele i
tymianekmoczę pierś w marynacie i odstawiam na minimum 10 minut, maksymalnie na godzinęwkładam ją razem z całą marynatą do garnka, zalewam zimną
wodą (do przykrycia piersi) i doprowadzam do zagotowania na umiarkowanym ogniugarnek przykrywam, zmniejszam ogień do minimum i gotuję przez 10 minut (
bulion ma delikatnie mrugać)odstawiam z ognia i pozostawiam
kurczaka w
bulionie do wystudzeniawyjmuję z
bulionu i kroję na plasterki i dodatkowo jeszcze na mniejsze kawałki
łodygi selera siekam na cienkie poprzeczne paseczki, prószę
solą i odkładam
jabłka obieram, kroję na ćwiartki, wycinam gniazda nasienne, ćwiartki kroję dodatkowo na mniejsze kawałki, wkładam je do szklanej (może być plastikowa) salaterki i kropię
sokiem z cytryny, dodaję
cynamon, mieszam i odstawiamdo miski z
jabłkami dodaję
pierś kurczaka,
seler oraz posiekany
szczypiorek, posypuję świeżo zmielonym
pieprzem, dodaję
majonez,
cukier (lub
miód lub
rodzynki jeśli ich używamy) oraz
czosnek na koniec mieszam z posiekanymi
orzechamimożna dodać więcej
majonezu do smaku lub
oliwę extra verginesałatkę podałam na stół z grzankami czosnkowymi - można je podać w oddzielnej miseczce lub przyprószyć od razu
sałatkę na pojedynczych talerzykach, można posypać tartym
parmezanem :))



Smacznego !!!