ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 24 kwietnia 2014 r. Ta wykwintna sałatka została stworzona w hotelu Waldorf-Astoria przez Oscara Tschirky w Nowym Jorku w 1893 roku. Stąd też jej nazwa. Oryginalna receptura składała się tylko z czerwonych jabłek, selera i majonezu. Posiekane orzechy włoskie zostały dodane później. Do jej przygotowania przekonało mnie nowojorskie pochodzenie iposzukiwanie nowych smaków. Poszczególne składniki są mi bliskie, więc stwierdziłam, że ich połączenie może stworzyć coś bardzo pysznego, a zarazem wyjątkowego. Moją sałatkę wzbogaciłam perfekcyjnie ugotowaną piersią kurczaka, czyniąc ją bardzo pożywną. Wszystkie składniki wymieszałam w sosie majonezowym, w którym majonez połączyłam z sokiem z cytryny, cynamonem, miodem i czosnkiem. Ten melanż znakomicie podkreślił smak jabłek, które idealnie komponują się z posmakiem selera, ku mojemu zaskoczeniu!!!??? Nie spodziewałam się, że jabłka i seler tak pięknie się uzupełniają, nadając potrawie orzeźwiający, chrupki charakter,ciekawy smak i wiosenny wygląd. Jeżeli jej jeszcze nie znacie, spróbujcie ją zrobić, a zapewniam, że będziecie ją czynić bez końca. To jest chyba najlepsza sałatka jaką do tej pory jadłam, oczarowała mnie od pierwszego wejrzenia i pierwszego kęsa. Zadziwiające jest, że potrawa jest prosta i tania, a jednak zyskała światową sławę. To jest kolejny przykład dania, będącego pochwałą prostoty. Takie jedzenie najbardziej do mnie przemawia. Bardzo polecam :))Sałatka może być klasyczną przystawką przed jedzeniem (apetizer), lub można ją podać jako danie samodzielne z grzankami. Do sałatki dodałam orzechy włoskie, ale na przyszłość, będę je serwowała w miseczce obok, szczególnie, kiedy będą goście. Są one silnie uczulające, kto chce i może niech sam je domiesza do swojej sałatki.Sałatka Waldorf Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 22 kwietnia . Doskonała sałatka Waldorf! Ta sałatka to oprócz wymienionych wyżej walorów smakowych, przede wszystkim świetna porcja niezbędnych witamin. Na absolutną uwagę zasługuje tu seler naciowy, który w polskiej kuchni, przynajmniej tak mi się wydaje, jest traktowany po macoszemu. A to warzywo magazynuje dwukrotnie więcej witaminy C, niż owoce cytrusowe. W zależności od pory roku i sposobu przechowywania, może mieć jej nawet do 150 mg w 100 g. Zawiera też naturalną witaminę B kompleks, kwas foliowy i witaminę PP. Ciemnozielone łodygi naciowej odmiany, znakomicie uzupełniają w naszym organizmie niedobory beta karotenu, podobnie zresztą jak witaminy E, określanej witaminą młodości. Swą sławę zawdzięcza on też pierwiastkom mineralnym, których skład ułatwia organizmowi ich przyswajanie. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu, cynku, a także nieco magnezu i żelaza. Pojawiające się w sałatce pektyny, pochodzą z jabłek, zwiększają one uczucie sytości, a pieprz i cynamon, przyspieszają metabolizm. Jak widać ta potrawa to samo zdrowie, wobec której nie można przejść obojętnie :))Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 45 min Czas gotowania: 10 min Łączny czas: 55 minSkładniki:Przepis zaadaptowany z Kwestii Smaku :))pierś kurczaka (zgrillowana, smażona lub ugotowana): pojedynczaseler naciowy : 1 łodygajabłko (może być kwaśne i winne): 2gałązki szczypiorku wraz z białą częścią : 3orzechy włoskie : 1/2 szklankiSos majonezowy:sok z cytryny : 1cynamon : szczyptamajonez : 3 łyżkicukier lub miód lub rodzynki namoczone w rumie : 1 łyżeczka, 1 łyżeczka (miodu), 1/4 szklankiczosnek : 2 ząbkisól morska : do smakuświeżo zmielony czarny pieprz : 1/2 łyżeczkioraz:grzanki z masłem czosnkowym (można dodać natkę pietruszki): w zależności od preferencjioliwa extra vergine (zamiast dodatkowego majonezu - opcjonalnie): 2 łyżkitarty parmezan : do posypaniaPerfekcyjnie ugotowana pierś kurczaka:pojedyncza pierś kurczaka : 1sól morska : do przyprószeniaświeżo zmielony czarny pieprz : do posypaniaocet jabłkowy (lub ocet winny, lub sok z cytryny): 2 łyżki (2 łyżeczki octu winnego, 2 łyżki soku z cytryny)whisky lub wódka : 1 kieliszekoliwa : 1 łyżkalistek laurowy : 1ziele angielskie : 1świeży tymianek : 4 łodyżki lub:suszony tymianek : 2 łyżeczkiPrzygotowanie:pierś kurczaka płuczę, suszę i oczyszczam z błonek, włókien i kostekkładę ją w głębokim talerzu, wypukłą stroną do dołu i rozcinam środkowe włókna, rozkładając pierś na cieńszy filetprószę solą, pieprzem, polewam sokiem z cytryny, alkoholem i oliwą, dodaję listek, ziele i tymianekmoczę pierś w marynacie i odstawiam na minimum 10 minut, maksymalnie na godzinęwkładam ją razem z całą marynatą do garnka, zalewam zimną wodą (do przykrycia piersi) i doprowadzam do zagotowania na umiarkowanym ogniugarnek przykrywam, zmniejszam ogień do minimum i gotuję przez 10 minut (bulion ma delikatnie mrugać)odstawiam z ognia i pozostawiam kurczaka w bulionie do wystudzeniawyjmuję z bulionu i kroję na plasterki i dodatkowo jeszcze na mniejsze kawałkiłodygi selera siekam na cienkie poprzeczne paseczki, prószę solą i odkładamjabłka obieram, kroję na ćwiartki, wycinam gniazda nasienne, ćwiartki kroję dodatkowo na mniejsze kawałki, wkładam je do szklanej (może być plastikowa) salaterki i kropię sokiem z cytryny, dodaję cynamon, mieszam i odstawiamdo miski z jabłkami dodaję pierś kurczaka, seler oraz posiekany szczypiorek, posypuję świeżo zmielonym pieprzem, dodaję majonez, cukier (lub miód lub rodzynki jeśli ich używamy) oraz czosnek na koniec mieszam z posiekanymi orzechamimożna dodać więcej majonezu do smaku lub oliwę extra verginesałatkę podałam na stół z grzankami czosnkowymi - można je podać w oddzielnej miseczce lub przyprószyć od razu sałatkę na pojedynczych talerzykach, można posypać tartym parmezanem :))

Smacznego !!!