ßßß Cookit - przepis na Sałatka Waldorf z kurczakiem

Sałatka Waldorf z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
4 łodygi selera naciowego
2 jabłka (mogą być kwaśne i winne)
3 gałązki szczypiorku wraz z białą częścią
1/2 szklanki orzechów włoskich, zrumienionych na suchej patelni
Sos
sok z 1 cytryny
szczypta cynamonu
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka cukru lub miodu lub 1/4 szklanki namoczonych w rumie rodzynek
2 ząbki czosnku starte na drobnej tarce
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
oraz
grzanki z masłem czosnkowym i natką pietruszki (opieczone w tosterze, zrumienione na patelni lub upieczone w piekarniku)
opcjonalnie: 2 łyżki oliwy extra vergine (zamiast dodatkowego majonezu) oraz tarty parmezan do podania
Pierś kurczaka
1 pojedyncza pierś kurczaka
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki octu jabłkowego (lub 2 łyżeczki octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny)
1 kieliszek alkoholu np. whisky lub wódki
1 łyżka oliwy
listek laurowy, ziele angielskie
4 łodyżki świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego)
Przygotowanie
Pierś kurczaka opłukać, osuszyć i oczyścić z błonek, włókien i kostek. Położyć ją w głębokim talerzu wypukłą stroną do dołu i rozciąć środkowe włókna rozkładając pierś na cieńszy filet. Posypać solą, pieprzem, polać winem i oliwą, dodać listek, ziele i tymianek. Wymaczać pierś w marynacie i odstawić na minimum 10 minut, maksymalnie na godzinę. Włożyć ją razem z całą marynatą do garnka, zalać zimną wodą (do przykrycia) i doprowadzić do zagotowania na umiarkowanym ogniu. Garnek przykryć, zmniejszyć ogień do małego i gotować przez 10 minut (bulion ma delikatnie mrugać). Odstawić z ognia i pozostawić kurczaka w bulionie do wystudzenia. Wyjąć z bulionu i pokroić.
Sałatka
Ostudzoną pierś kurczaka pokroić na plasterki i dodatkowo jeszcze na mniejsze kawałki.
Łodygi selera posiekać na cienkie poprzeczne paseczki, oprószyć solą i odłożyć.
Jabłka pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, ćwiartki pokroić dodatkowo na mniejsze kawałki. Włożyć je do plastikowej lub szklanej salaterki i skropić sokiem z cytryny. Dodać cynamon i wymieszać, odstawić.
Do miski z jabłkami dodać pierś kurczaka, selera oraz posiekany szczypiorek, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Dodać majonez, cukier (lub miód lub rodzynki jeśli ich używamy) oraz czosnek. Na koniec wymieszać z posiekanymi orzechami. Można dodać więcej majonezu do smaku lub oliwę extra vergine.
Sałatkę podać na stół z grzankami czosnkowymi w oddzielnej miseczce lub nałożyć do pojedynczych miseczek i posypać od razu grzankami. Można posypać tartym parmezanem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/seler/salatka_waldorf_z_kurczakiem/przepis.html