Wykonanie
Składniki4 porcje4
łodygi selera naciowego2
jabłka (mogą być kwaśne i
winne)3 gałązki
szczypiorku wraz z białą częścią1/2 szklanki
orzechów włoskich, zrumienionych na suchej patelniSossok z 1
cytrynyszczypta
cynamonu3 łyżki
majonezu1 łyżeczka
cukru lub
miodu lub 1/4 szklanki namoczonych w
rumie rodzynek2 ząbki
czosnku starte na drobnej tarce
sól i świeżo zmielony
czarny pieprzorazgrzanki z
masłem czosnkowym i
natką pietruszki (opieczone w tosterze, zrumienione na patelni lub upieczone w piekarniku)opcjonalnie: 2 łyżki
oliwy extra vergine (zamiast dodatkowego
majonezu) oraz tarty
parmezan do podania
Pierś kurczaka1 pojedyncza
pierś kurczakasól i świeżo zmielony
czarny pieprz2 łyżki
octu jabłkowego (lub 2 łyżeczki
octu winnego lub 2 łyżki
soku z cytryny)1 kieliszek
alkoholu np.
whisky lub
wódki1 łyżka
oliwylistek laurowy,
ziele angielskie4 łodyżki świeżego
tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego)Przygotowanie
Pierś kurczaka opłukać, osuszyć i oczyścić z błonek, włókien i kostek. Położyć ją w głębokim talerzu wypukłą stroną do dołu i rozciąć środkowe włókna rozkładając pierś na cieńszy filet. Posypać
solą,
pieprzem, polać
winem i
oliwą, dodać listek, ziele i
tymianek. Wymaczać pierś w marynacie i odstawić na minimum 10 minut, maksymalnie na godzinę. Włożyć ją razem z całą marynatą do garnka, zalać zimną
wodą (do przykrycia) i doprowadzić do zagotowania na umiarkowanym ogniu. Garnek przykryć, zmniejszyć ogień do małego i gotować przez 10 minut (
bulion ma delikatnie mrugać). Odstawić z ognia i pozostawić
kurczaka w
bulionie do wystudzenia. Wyjąć z
bulionu i pokroić.
SałatkaOstudzoną
pierś kurczaka pokroić na plasterki i dodatkowo jeszcze na mniejsze kawałki.
Łodygi selera posiekać na cienkie poprzeczne paseczki, oprószyć
solą i odłożyć.
Jabłka pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, ćwiartki pokroić dodatkowo na mniejsze kawałki. Włożyć je do plastikowej lub szklanej salaterki i skropić
sokiem z cytryny. Dodać
cynamon i wymieszać, odstawić.Do miski z
jabłkami dodać
pierś kurczaka,
selera oraz posiekany
szczypiorek, posypać świeżo zmielonym
pieprzem. Dodać
majonez,
cukier (lub
miód lub
rodzynki jeśli ich używamy) oraz
czosnek. Na koniec wymieszać z posiekanymi
orzechami. Można dodać więcej
majonezu do smaku lub
oliwę extra vergine.
Sałatkę podać na stół z grzankami czosnkowymi w oddzielnej miseczce lub nałożyć do pojedynczych miseczek i posypać od razu grzankami. Można posypać tartym
parmezanem.
