ßßß Cookit - przepis na Pierś kurczaka w cytrynowo tymiankowej glazurze

Pierś kurczaka w cytrynowo tymiankowej glazurze

nazwa

Wykonanie

Szybko, tanio i smacznie. Kuchnia czysta:) Mięsko soczyste…czego chcieć więcej?!
Składniki na 2 porcje:
2 małe piersi z kurczaka
1/2 cytryny (starta skórka i sok)
1/2 łyżki miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
2 łyżki świeżego tymianku (same listki)
pieprz, sól
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 190°C. Piersi kurczaka umieścić w żaroodpornym naczyniu, w tym przypadku preferuję aluminiowe jednorazowe tacki:)
Do miseczki włożyć skórkę z cytryny, sok, miód, oliwę, posiekany czosnek, łyżkę tymianku. WYmieszać i polać po kurczaku. Doprawić solą i pieprzem.
Piec bez przykrycia w rozgrzanym piekarniku przez 35-40 minut, przewracając kurczaka co 10 minut. Marynata powinna zgęstnieć i przykleić się do mięsa. Posypać resztą tymianku.
SMACZNEGO !!!
Dlaczego wolę aluminiowe tacki w tym przypadku? Gdy po raz pierwszy przygotowywałam tą potrawę piekłam piersi w naczyniu żaroodpornym i miód w marynacie zrobił swoja robotę – tak bardzo przywarł i przyrumienił się na ściankach naczynia, że po obiedzie dużo czasu poświęciłam na doprowadzenie naczynia do stanu poprzedniego. Tacki są wygodne, miód do nich nie przywiera i są jednorazowe
Źródło:http://magdallena.blog.pl/?p=171