ßßß
Szybko, tanio i smacznie. Kuchnia czysta:) Mięsko soczyste…czego chcieć więcej?!Składniki na 2 porcje:2 małe piersi z kurczaka1/2 cytryny (starta skórka i sok)1/2 łyżki miodu1 łyżka oliwy z oliwek1 ząbek czosnku2 łyżki świeżego tymianku (same listki)pieprz, sólWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 190°C. Piersi kurczaka umieścić w żaroodpornym naczyniu, w tym przypadku preferuję aluminiowe jednorazowe tacki:)Do miseczki włożyć skórkę z cytryny, sok, miód, oliwę, posiekany czosnek, łyżkę tymianku. WYmieszać i polać po kurczaku. Doprawić solą i pieprzem.Piec bez przykrycia w rozgrzanym piekarniku przez 35-40 minut, przewracając kurczaka co 10 minut. Marynata powinna zgęstnieć i przykleić się do mięsa. Posypać resztą tymianku.SMACZNEGO !!!
Dlaczego wolę aluminiowe tacki w tym przypadku? Gdy po raz pierwszy przygotowywałam tą potrawę piekłam piersi w naczyniu żaroodpornym i miód w marynacie zrobił swoja robotę – tak bardzo przywarł i przyrumienił się na ściankach naczynia, że po obiedzie dużo czasu poświęciłam na doprowadzenie naczynia do stanu poprzedniego. Tacki są wygodne, miód do nich nie przywiera i są jednorazowe