Wykonanie
Szybko, tanio i smacznie. Kuchnia czysta:)
Mięsko soczyste…czego chcieć więcej?!Składniki na 2 porcje:2 małe
piersi z kurczaka1/2
cytryny (starta skórka i sok)1/2 łyżki
miodu1 łyżka
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnku2 łyżki świeżego
tymianku (same listki)
pieprz,
sólWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 190°C.
Piersi kurczaka umieścić w żaroodpornym naczyniu, w tym przypadku preferuję aluminiowe jednorazowe tacki:)Do miseczki włożyć
skórkę z cytryny, sok,
miód,
oliwę, posiekany
czosnek, łyżkę
tymianku. WYmieszać i polać po
kurczaku. Doprawić
solą i
pieprzem.Piec bez przykrycia w rozgrzanym piekarniku przez 35-40 minut, przewracając
kurczaka co 10 minut. Marynata powinna zgęstnieć i przykleić się do
mięsa. Posypać resztą
tymianku.SMACZNEGO !!!
Dlaczego wolę aluminiowe tacki w tym przypadku? Gdy po raz pierwszy przygotowywałam tą potrawę piekłam piersi w naczyniu żaroodpornym i
miód w marynacie zrobił swoja robotę – tak bardzo przywarł i przyrumienił się na ściankach naczynia, że po obiedzie dużo czasu poświęciłam na doprowadzenie naczynia do stanu poprzedniego. Tacki są wygodne,
miód do nich nie przywiera i są jednorazowe