Wykonanie
Smaczne, pachnące
miodem ,
cytryną i
przyprawami , ze złocistą skorupką ,a przede wszystkim bardzo łatwe do przygotowania
mięso z piersi kurczaka.Wystarczy przyprawić
mięso włożyć do foremki i wstawić do piekarnika.Wszystkie czynności wykonujemy w zaledwie kilka minut. Jedynie pieczenia wymaga „odrobinę” czasu./ok.40 min./
Składniki /na 4 osoby/
500 g
mięsa z piersi kurczaka1 ząbek
czosnku¼ łyżeczki rozmarynu/posiekany/1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżka
miodu4 łyżki
soku z cytryny4 plasterki
cytrynysól i
pieprz do smakuWykonanie:
Mięso dokładnie umyć, osuszyć.Polówkę cytryny/ umytej i sparzonej/ pokroić w plasterki, a z drugiej połowy wycisnąć sok.
Miód wymieszać z
oliwą, dodać przeciśnięty
czosnek,
rozmaryn ,
sól,
pieprz i i
sok z cytryny.
Mięso dokładnie nasmarować przygotowaną marynatą i ułożyć w naczyniu do zapiekania.Obłożyć plasterkami
cytryny , polać pozostałą marynatą i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 180 st . ok 40-50 min.W czasie
pieczenia mięso od czasu do czasu polewać wytworzonym sosem.Gotowe
mięso pokroić w plastry i podawać z dowolnymi dodatkami.
Mięso bardzo smakowało mi z dodatkiem surówki z
selera i
żurawiny .
A tutaj plastry piersi z "frytkami" selerowymi na liściu
sałaty.