Wykonanie
Witam Was ponownie po przerwie. Ostatnio w ogóle nie miałam weny do robienia czegokolwiek w kuchni, mam jednak nadzieję, że ten leniwy okres mam już za sobą. Przygotowałam
plan posiłków na najbliższy czas i zabrałam się do gotowania. Postanowiłam także stworzyć bloki tematyczne, aby przepisy na blogu były uporządkowane i aby łatwiej było się tu poruszać i odnaleźć to czego potrzebujecie. I tak planuję stworzyć "Lekkie Poniedziałki", "
Mięsne Wtorki", w środy
wrócą posty z
serii "Jedzonko do pracy", "Płynne Czwartki" - czyli wszelkiego rodzaju zupy, "Wege Piątki" (tu także będą
ryby), na soboty zaplanowałam posty pt. "Śniadanie do łóżka", czyli moje pomysły na śniadania, w niedziele natomiast będzie słodko, deserowo, a czasami również pojawią się koktajle i
drinki alkoholowe. Taki jest
plan, mam nadzieję, że Wam będzie się podobał taki układ, a mnie uda mi się go zrealizować;) A co Wy sądzicie o takim podziale wpisów?Zaczynam od lekkiego przepisu, który podpatrzyłam na Kwestii Smaku (wielu z Was z pewnością zna tę stronę), a mianowicie
kurczaka z satayem
truskawkowym, czyli grillowane paski
z piersi kurczaka z pikantnym sosem
truskawkowym. Jak może już wiecie bardzo lubię połączenie
mięsa z
owocami, a ten
truskawkowy, lekko ostry
sos jest po prostu fantastyczny! Polecam.
Składniki :
Mięso i marynata500g
piersi z kurczaka1 łyżka startego korzenia
imbiru2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
płatków chili1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki
oliwysól,
pieprzpatyczki do szaszłykówSos
truskawkowy2 ząbki
czosnku1 łyżka startego
imbiru1 czerwona
papryczka chili2 łyżki
soku z cytryny1 łyżka
miodu200g
truskaweksól,
pieprzoliwa do smażenia
Przygotowanie :
Mięsa :
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w paski o grubości około 1 cm. W miseczce połączyć wszystkie składniki marynaty, włożyć do niej paski z
kurczaka i dokładnie wymieszać, aby
mięso dokładnie się nią pokryło. Marynować przez około 30 minut. Następnie nadziewać na patyczki do szaszłyków i smażyć na patelni grillowej lub na grillu po kilka minut z każdej strony, aby
mięso było białe.Sosu
truskawkowego :W niedużym garnku rozgrzać
oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek, starty
imbir i drobno posiekana
papryczkę chili. Smażyć przez kilka minut, następnie dodać
miód i
sok z cytryny, wszytko dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone
truskawki, wymieszać i gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Gdy sos będzie gotowy dokładnie go zmiksować i przelać do miseczki.
Kurczaka jeść obficie maczając w sosie
truskawkowym.
Smacznego!