Wykonanie
Ciekawy pomysł na
kurczaka. Uwielbiam
tymianek, a jego połączenie z
cytryną jest idealne. Danie to może być niezwykle pyszne i może stanowić świetny element wykwintnego obiadu czy kolacji. Mój
kurczak był bardzo dobry, chociaż wiele drobiazgów poszło nie tak. Poprawnie zrobiony będzie genialny. Na pewno spróbuję go wykonać jeszcze nie jeden raz.
Składniki (na 2 porcji):- 300g
piersi z kurczaka- 2 łyżki
soku z cytryny- 1/4 szklanki
oliwy z oliwek- 1 łyżeczka świeżo mielonego
pieprzu-
sól,
tymianek- posypka
ziołowa: 1 łyżeczka listków
tymianku, 1 roztarty ząbek
czosnku, 1 łyżeczka otartej
skórki z cytryny1. Zrób marynatę - wymieszaj
sok z cytryny z
pieprzem i szczyptą
soli. Powoli, ciągle mieszając, wlewaj
oliwę, aż powstanie emulsja.2. Pierś podziel na mniejsze kawałki i lekko spłaszcz (nie tłucz).3. Zalej piersi marynatą (w miseczce lub woreczku foliowym) i wstaw do lodówki na pół godziny.
4. Przygotuj posypkę
ziołową, mieszając wszystkie jej składniki.5.
Mięso osącz i smaż na patelni.6. Na każdym usmażonym kawałku ułóż porcję posypki
ziołowej.