Wykonanie
To już piąta odsłona naszego cyklu. Z okazji Andrzejek życzę wszystkim udanej zabawy. Ja dziś bawię się w Karpaczu. Jednak nie zapomniałam przygotować jadłospisu na kolejny tydzień.Zaczynamy!PONIEDZIAŁEKI danie: Zupa jarzynowaSkładniki : Kość na
wywar,
włoszczyzna,
ziemniaki,
biała kapusta,
śmietana.Gotuję na kości
wywar i wrzucam do niego wszystkie warzywa. Mogą być także mrożone. Gotuję na wolnym ogniu około ½ godziny i po doprawieniu
śmietaną zupa jest gotowa do podania. Uwaga!
Śmietanę należy najpierw rozbełtać z odrobiną zupy.II danie:
Jajko w
sosie chrzanowym,
ziemniakiSkładniki:
Jajka po 2 na osobę, ,
masło,
mleko,
chrzan w słoiczku,
mąka.Przygotowuję beszamel. Zaparzam
mąkę z
masłem, uważając aby się nie zrumieniła. Następnie cały czas mieszając wlewam zimne
mleko. Sos szybko gęstnieje. Dodaję
chrzan i doprawiam do smaku
solą i
cukrem. Sosem polewam ugotowane na twardo
jajka i
ziemniaki.WTOREKI danie: Zupa z poniedziałkuII danie:
Karkówka z rękawa w sosieSkładniki:
Karkówka,
przyprawy, rękaw do pieczenia. Dzień wcześniej wieczorem
mięso nacieram mieszaniną przypraw,
czosnku i
oliwy. Zostawiam na noc w lodowce. Na drugi dzień
mięso wkładam do rękawa i piekę w piekarniku. Po pół godzinie rękaw rozcinam aby
karkówka się przyrumieniła. Gdy jest gotowa wyjmuję i kroję na plastry. Powstały sos zlewam na patelnię i zagęszczam zimnym
masłem. Moim domownikom najlepiej smakuję z
kaszą gryczaną (z woreczków) i
kiszonym ogórkiem.ŚRODAI danie: Zupa ogórkowaSkładniki:
kiszone ogórki,
włoszczyzna,
ziemniaki,
masło,
śmietana.
Ogórki ścieram na tarce o dużych oczkach i wraz z pokrojoną drobno
cebulą przesmażam na
maśle. W garnku gotuję warzywa pokrojone w kostkę. Gdy są miękkie dodaję
ogórki z
cebulą. Doprawiam do smaku. A na koniec dodaję
śmietanę.II danie: Naleśnik z
ziemniakami i
boczkiemSkładniki: ciasto -
mleko,
mąka,
woda gazowana, 1
jajoFarsz - ugotowane
ziemniaki, wytopiony
boczek z
cebulą,
koperek,
sól,
pieprzRobię ciasto jak na naleśniki i smażę na
oliwie. Ugotowane
ziemniaki mieszam z
boczkiem i
cebulką dodaję
koperek,
sól i
pieprz. (Wszystko można przygotować sobie wieczorem na następny dzień. Wtedy należy naleśniki włożyć na chwilę do piekarnika aby się zagrzały). Farsz rozsmarowuję na naleśniku i zwijam. Polewam skwarkami z
cebulą, Świetnie smakują ze
śmietaną. Są to takie niby pierogi, o których
Magda pisała wcześniej. Smakują taka samo, a roboty o wiele mniej.CZWARTEKI danie: Zupa ze środyII danie: ZapiekankaSkładniki: Ugotowane
ziemniaki,
cebula, ,
boczek,
kiełbasa,
pomidory,
żółty ser w plastrach, 2-3
jajka, tłuszcz i
bułka tarta do formy.
Ziemniaki,
cebulę i
pomidory kroję w plastry,
wędliny i
boczek podsmażam. Następnie układam w wysmarowanym naczyniu do zapiekania na dno
ziemniaki,
potem cebulę,
pomidory i
wędliny.
Jajko rozkłócam z
mlekiem i przyprawiam
solą i
pieprzem. Zalewam zapiekankę. Na koniec wszystko przykrywam plastrami
sera i wstawiam do piekarnika na około ½ godziny.PIĄTEKI danie: Zupa kalafiorowaSkładniki:
włoszczyzna,
kalafior,
ziemniaki, porcja rosołowa na
wywar i
śmietana.Gotuję
wywar z porcji rosołowej (taki sobie rosołek) i wrzucam pokrojone w kostkę wszystkie warzywa razem z
ziemniakami i
kalafiorem podzielonym na różyczki. Pod koniec z zupy wyjmuję porcję rosołowa, obieram
mięso, drobno kroje i ponownie wrzucam do garnka. Zupę zabielam
śmietana i przyprawiam
cukrem,
solą i
pieprzem.II danie:
Kaszka manna z sosem
truskawkowymSkładniki:
kaszka manna,
mleko,
mrożone truskawki,
śmietana.Danie jest wyjątkowo proste i robi się je bardzo łatwo.
Kaszkę manną gotuję na
mleku na gęsto.
Truskawki miksuję ze
śmietaną, ewentualnie lekko dosładzam.
Kaszkę polewam sosem i gotowe. Choć niektórym to danie kojarzy się raczej z deserem nie szkodzi od czasu do czasu zjeść coś takiego.SOBOTAI danie: Zupa z piątkuII danie: Wołowy ,,zbity” kotlet z
cebulą i
ziemniakamiSkładniki: plastry
wołowiny,
cebula,
smalec,
jajko,
mąka i suchy
razowy chleb na panierkę.
Wołowinę rozbijam tłuczkiem i panieruję. Najpierw w
jajku, a
potem z jednej strony w
mące, a z drugiej w startym
chlebie. Smażę z obu stron na złoto i kładę na talerz. Na tłuszczu duszę krążki
cebuli, które układam na kotletach.NIEDZIELAI danie: Zupa fasolowaSkładniki:
biała fasola namoczona dzień w sobotę wieczorem,
włoszczyzna,
ziemniaki, wędzonka,
przyprawy.Gotuję
fasolę w wodzie, w której się moczyła. Dodaję wędzoną kość od
schabu,
włoszczyznę z
przyprawami, w tym
majeranek. Wszystko gotuję na wolnym ogniu około 1 godz. Na koniec, aby zagęścić zupę można dodać zasmażkę, a ja tego nie robię, bo staram się ograniczać kalorie.II danie: Roladki z
indyka,
ryżSkładniki: Pierś z
indyka,
pieczarki,
cebula, tłuszcz do smażenia i panierka.
Pieczarek nie obieram, szybko staram się umyć aby nie nabrały
wody, kroję i wraz z
cebulą smażę na
oliwie. Na koniec doprawiam.Pierś kroję na kotlety i lekko rozbijam, doprawiam
pieprzem i
solą. Na każdy plaster nakładam farsz, zwijam ciasno, panieruję w
jajku i
bułce i smażę na złoto. Są gotowe, gdy równomiernie się zrumienią. Bardzo smakują z
ryżem i np.
konserwowa papryką z własnej spiżarni.Pozdrawiam,Jola