ßßß Cookit - przepis na My Cat Cooks: tygodniowe OBIADanie wg Joli, cz. 5

My Cat Cooks: tygodniowe OBIADanie wg Joli, cz. 5

Wykonanie

To już piąta odsłona naszego cyklu. Z okazji Andrzejek życzę wszystkim udanej zabawy. Ja dziś bawię się w Karpaczu. Jednak nie zapomniałam przygotować jadłospisu na kolejny tydzień.
Zaczynamy!
PONIEDZIAŁEK
I danie: Zupa jarzynowa
Składniki : Kość na wywar, włoszczyzna, ziemniaki, biała kapusta, śmietana.
Gotuję na kości wywar i wrzucam do niego wszystkie warzywa. Mogą być także mrożone. Gotuję na wolnym ogniu około ½ godziny i po doprawieniu śmietaną zupa jest gotowa do podania. Uwaga! Śmietanę należy najpierw rozbełtać z odrobiną zupy.
II danie: Jajko w sosie chrzanowym, ziemniaki
Składniki: Jajka po 2 na osobę, , masło, mleko, chrzan w słoiczku, mąka.
Przygotowuję beszamel. Zaparzam mąkę z masłem, uważając aby się nie zrumieniła. Następnie cały czas mieszając wlewam zimne mleko. Sos szybko gęstnieje. Dodaję chrzan i doprawiam do smaku solą i cukrem. Sosem polewam ugotowane na twardo jajka i ziemniaki.
WTOREK
I danie: Zupa z poniedziałku
II danie: Karkówka z rękawa w sosie
Składniki: Karkówka, przyprawy, rękaw do pieczenia. Dzień wcześniej wieczorem mięso nacieram mieszaniną przypraw, czosnku i oliwy. Zostawiam na noc w lodowce. Na drugi dzień mięso wkładam do rękawa i piekę w piekarniku. Po pół godzinie rękaw rozcinam aby karkówka się przyrumieniła. Gdy jest gotowa wyjmuję i kroję na plastry. Powstały sos zlewam na patelnię i zagęszczam zimnym masłem. Moim domownikom najlepiej smakuję z kaszą gryczaną (z woreczków) i kiszonym ogórkiem.
ŚRODA
I danie: Zupa ogórkowa
Składniki: kiszone ogórki, włoszczyzna, ziemniaki, masło, śmietana.
Ogórki ścieram na tarce o dużych oczkach i wraz z pokrojoną drobno cebulą przesmażam na maśle. W garnku gotuję warzywa pokrojone w kostkę. Gdy są miękkie dodaję ogórki z cebulą. Doprawiam do smaku. A na koniec dodaję śmietanę.
II danie: Naleśnik z ziemniakami i boczkiem
Składniki: ciasto - mleko, mąka, woda gazowana, 1 jajo
Farsz - ugotowane ziemniaki, wytopiony boczek z cebulą, koperek, sól, pieprz
Robię ciasto jak na naleśniki i smażę na oliwie. Ugotowane ziemniaki mieszam z boczkiem i cebulką dodaję koperek, sól i pieprz. (Wszystko można przygotować sobie wieczorem na następny dzień. Wtedy należy naleśniki włożyć na chwilę do piekarnika aby się zagrzały). Farsz rozsmarowuję na naleśniku i zwijam. Polewam skwarkami z cebulą, Świetnie smakują ze śmietaną. Są to takie niby pierogi, o których Magda pisała wcześniej. Smakują taka samo, a roboty o wiele mniej.
CZWARTEK
I danie: Zupa ze środy
II danie: Zapiekanka
Składniki: Ugotowane ziemniaki, cebula, , boczek, kiełbasa, pomidory, żółty ser w plastrach, 2-3 jajka, tłuszcz i bułka tarta do formy.
Ziemniaki, cebulę i pomidory kroję w plastry, wędliny i boczek podsmażam. Następnie układam w wysmarowanym naczyniu do zapiekania na dno ziemniaki, potem cebulę, pomidory i wędliny. Jajko rozkłócam z mlekiem i przyprawiam solą i pieprzem. Zalewam zapiekankę. Na koniec wszystko przykrywam plastrami sera i wstawiam do piekarnika na około ½ godziny.
PIĄTEK
I danie: Zupa kalafiorowa
Składniki: włoszczyzna, kalafior, ziemniaki, porcja rosołowa na wywar i śmietana.
Gotuję wywar z porcji rosołowej (taki sobie rosołek) i wrzucam pokrojone w kostkę wszystkie warzywa razem z ziemniakami i kalafiorem podzielonym na różyczki. Pod koniec z zupy wyjmuję porcję rosołowa, obieram mięso, drobno kroje i ponownie wrzucam do garnka. Zupę zabielam śmietana i przyprawiam cukrem, solą i pieprzem.
II danie: Kaszka manna z sosem truskawkowym
Składniki: kaszka manna, mleko, mrożone truskawki, śmietana.
Danie jest wyjątkowo proste i robi się je bardzo łatwo. Kaszkę manną gotuję na mleku na gęsto. Truskawki miksuję ze śmietaną, ewentualnie lekko dosładzam. Kaszkę polewam sosem i gotowe. Choć niektórym to danie kojarzy się raczej z deserem nie szkodzi od czasu do czasu zjeść coś takiego.
SOBOTA
I danie: Zupa z piątku
II danie: Wołowy ,,zbity” kotlet z cebulą i ziemniakami
Składniki: plastry wołowiny, cebula, smalec, jajko, mąka i suchy razowy chleb na panierkę.
Wołowinę rozbijam tłuczkiem i panieruję. Najpierw w jajku, a potem z jednej strony w mące, a z drugiej w startym chlebie. Smażę z obu stron na złoto i kładę na talerz. Na tłuszczu duszę krążki cebuli, które układam na kotletach.
NIEDZIELA
I danie: Zupa fasolowa
Składniki: biała fasola namoczona dzień w sobotę wieczorem, włoszczyzna, ziemniaki, wędzonka, przyprawy.
Gotuję fasolę w wodzie, w której się moczyła. Dodaję wędzoną kość od schabu, włoszczyznę z przyprawami, w tym majeranek. Wszystko gotuję na wolnym ogniu około 1 godz. Na koniec, aby zagęścić zupę można dodać zasmażkę, a ja tego nie robię, bo staram się ograniczać kalorie.
II danie: Roladki z indyka, ryż
Składniki: Pierś z indyka, pieczarki, cebula, tłuszcz do smażenia i panierka.
Pieczarek nie obieram, szybko staram się umyć aby nie nabrały wody, kroję i wraz z cebulą smażę na oliwie. Na koniec doprawiam.
Pierś kroję na kotlety i lekko rozbijam, doprawiam pieprzem i solą. Na każdy plaster nakładam farsz, zwijam ciasno, panieruję w jajku i bułce i smażę na złoto. Są gotowe, gdy równomiernie się zrumienią. Bardzo smakują z ryżem i np. konserwowa papryką z własnej spiżarni.
Pozdrawiam,
Jola
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2012/11/tygodniowe-obiadanie-wg-joli-cz-5.html