Wykonanie
Materiały o
wątrobie przydały się już nie jednemu mojemu klientowi i postanowiłam udostępnić je także Wam.Zapraszam do lektury- na pewno nie zaszkodzi :)Problemy z wątrobą tworzy szereg jednostek chorobowych. Pożywienie i dieta jest bardzo ważne, zarówno w profilaktyce jak i we wspomaganiu leczenia dolegliwości.Dieta zależy przede wszystkim od stopnia niedożywienia pacjenta, objawów wątrobowych, oraz stanu pęcherzyka żółciowego i trzustki.Jeżeli masz problemy z wątrobą: (za Gillian McKeith)Unikaj kofeiny,
alkoholu, sztucznych barwników, konserwantów,
leków, nikotyny i słodzikówZaczynaj dzień od wypicia letniej
wody z
cytrynąUnikaj smażonych i ciężkich potrawUważaj na
grejpfruty gdy spożywasz jakieś
leki- synergizm działaniaPij
soki warzywne oraz
herbatę z mniszka lekarskiego i pokrzywyChodź spać nie później niż o 23 . 00. Wątroba najbardziej aktywna jest od 23 . 00 a 3 . 00P ij
soki warzywne z
buraka i
marchwi.
Winogrona oczyszczają krew i mają właściwości przeciwzapalneUżywaj liści
mięty i
oregano do potraw, bo wpływają korzystnie na trawienie tłuszczuDieta właściwa opiera się na dużej ilości
białka, z ograniczeniem błonnika z nasion. Tłuszcze należy spożywać w
normie jednak konkretne ich rodzaje i jakość.
BiałkoW diecie zwiększa się spożycie pełnowartościowego
białka pochodzącego z produktów takich jak:
mleko,
twaróg,
jogurt,
kefir,
ryby,
drób, ogranicza się natomiast spożycie
mięs czerwonych (
wołowina,
cielęcina).Tłuszcze
W zależności od objawów i nasilenia choroby, tłuszcze łatwostrawne tj.
masło,
śmietanka,
oliwa z oliwek,
margaryny miękkie, są dobrze tolerowane. Odpowiednia ilość
białka w diecie zabezpiecza wątrobę przed odkładaniem się w niej tłuszczu.Tłuszcze stosowane do smażenia nie są wskazane. Podaje się je na surowo do gotowych potraw. Stosujemy
masło,
oliwę z oliwę,
olej rzepakowy i
słonecznikowyZabrania się natomiast spożywania tłuszczów takich jak :
smalec,
słonina, łój.U chorych u których występuje tak zwane „gorzkie odbijanie” tłuszcze nawet w podstawowej gramaturze (1g/kgmc) nie są wskazane. Gdy występują wzdęcia lub zaparcia czy silne biegunki, należy zmniejszyć ilość tłuszczu o połowę (30-50g) z czego 20g powinno pochodzić z produktów
białkowych.WęglowodanyZaleca się ograniczenie spożywania
cukrów prostych, zawartych zarówno w cukrze do słodzenia, jak i słodyczach.Z
cukrów prostych najbardziej poleca się fruktozę występującą w miodzie i owocach. Można jej spożyć do 30 g dziennie.Jeżeli pacjent cierpi na biegunki i wzdęcia, powinien uważać i zmniejszyć spożycie błonnika pokarmowego z
kasz,
płatków i
pieczywa ciemnego. Z uwagi na wzdęcia ogranicza się również zjadanie warzyw
kapustnych, strączkowych,
cebulowych,
buraków,
gruszek,
czereśni i
śliwek.Zaleca się spożywanie witamin A, C, K oraz z grupy B.Witamina A i K rozpuszczalne są w tłuszczach i nie powinno się ich przedawkować gdyż zostają one kumulowane. Należy spożywać je z pożywieniem i unikać suplementowania.
WITAMINA A( za T.
Korab)Występuje w produktach zwierzęcych takich jak : tłuszcze rybie (
tran), wątroba,
mleko,
śmietanka,
masło,
żółtka jaj, oraz w produktach roślinnych, głównie w zielonych i żółtych warzywach (
marchewka,
pomidory,
zielona sałata,
pietruszka,
dynia,
brzoskwinie) – w postaci karotenu, który jest prowitaminą wit. A.WITAMINA CNajbogatszym źródłem wit. C są świeże
warzywa i owoce (
owoce dzikiej róży,
czarna porzeczka,
maliny,
truskawki,
agrest,
kiwi,
owoce cytrusowe,
pomidory,
kalafiory, zielona
pietruszka).
Owoce stosuje się w postaci przecierów lub
soków,
pomidory należy jeść bez skórki i pestek.WITAMINA KŹródłem wit. K są zielone warzywa liściaste,
pomidory,
truskawki oraz produkty zwierzęce - wątroba.WITAMINY Z GRUPY BWystępują one w produktach takich jak:
mięso,
podroby,
nabiał,
ryby,
jaja, produkty zbożowe –kasze,
płatki. Dobrym źródłem witamin z tej grupy są
drożdże piwne.Powyższe materiały pochodzą ze sprawdzonych źródeł- z moich notatek, z dwóch książek i z doświadczenia z klientami. Pamiętajcie, że każdy organizm jest inny, ale stosując powyższe porady każdy z Was może zapobiec problemom:)