Wykonanie
Herbata biała inaczej zwana White Moon ma nieregularny kształt i charakterystyczny „siwy” kolor liścia. Proces produkcji jest całkowicie naturalny. Po zbiorach, które mają miejsce wczesną wiosną, liście White Moon poddaje się wysuszeniu bez udziału światła
słonecznego. Jest to najprostsza a zarazem najbardziej naturalna forma pozwalająca zachować herbacie maksymalnie dużo związków czynnych. Jej smak jest delikatny, bardzo orzeźwiający. W tej konkretnej odmianie można wyczuć lekko
owocowy posmak przypominający
owoc liczi. Szczególnie cenią sobie tę
herbatę panie, głównie ze względu na jej delikatny smak.WłaściwościLiczne badania udowodniły, że
Herbata White Moon posiada właściwości bakteriobójcze i antywirusowe, pomagając w szczególności w zwalczaniu próchnicy zębów. Znane są jej właściwości antyoksydacyjne, dużo silniejsze niż u
herbat zielonych, a to za sprawą naturalnego procesu przetwarzania. Warto dodać, że
herbata ta w odróżnieniu od
herbat czarnych i zielonych jest najmniej przetworzoną
herbatą, stąd zawiera najwięcej składników odżywczych. ponadto posiada właściwości pobudzające,ze względu na dużą zawartość teiny. Część badań przypisuje tej herbacie także działanie antynowotworowe.Sposób parzeniaWhite Moon należy parzyć w 80 stopniach, co najmniej 3 min. Zbyt wysoka temperatura może niekorzystnie wpłynąć na zawarte w herbacie składniki odżywcze. Nie należy również przesadzać z ilością suszu, idealna będzie jedna łyżeczka 2-3 g.Delikatny, orzeżwiający smak tej
herbaty sprawia że stanowi ona doskonałą bazę pod przeróżne
napoje chłodzące na lato, począwszy od
herbat mrożonych po
owocowe koktajle.Świetnie komponuje się z
cytryną i
miętą.