ßßß
20:47, anielova ,sałatki i surówkiLink Komentarze (3) »czwartek, 27 września 2012Obiady czwartkoweWitajcie kochani : ) Czy Wy również wieczory poświęcacie na rozmyślania o tym, co by tu zrobić jutro na obiad? Na moim talerzu dziś zagościło całe grono kolorowych (jak jesienne liście) warzyw : ) Postawiłam więc na nadziewaną paprykę oraz dodatek w postaci duszonych warzyw. Sama papryka sprawiła mi również kolorowego figla, więc zaraz zobaczycie jak wygląda CZERWONA papryka z mojego ogródka : ) Co powiecie na taką propozycję obiadku?Składniki:0,5kg mięsa mielonegopapryka czerwona (ilość w zależności od wielkości papryki)0,5 torebki ryżu1 duża cebulajajko1 bułkakostka rosołowakoncentrat pomidorowywodasól, pieprzDo mięsa mielonego wsypujemy surowy ryż, potartą na tarce cebulę, jajko oraz sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy. Paprykę czyścimy, wydrążamy środek i wypełniamy mięsem. Nafaszerowane papryki wykładamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy rozpuszczoną kostką rosołową z koncentratem. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i dusimy pod przykryciem około godzinę (aż papryka będzie miękka).Warzywa:puszka kukurydzypuszka groszku5 marchewekłyżka masłałyżka bułki tartejMarchewkę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i smażymy z dodatkiem masła, aż zmiękną. Dosypujemy bułkę tartą i mieszamy całość. Podajemy gorące.
20:33, anielova ,mięsneLink Komentarze (1) »wtorek, 25 września 2012Rozgrzewający likier miętowy na jesienne wieczoryJesień już na dobre z nami. Las za domem powoli gubi swoje liście, a to oznacza, że wraz z pięknymi kolorami przychodzą też przeróżne choróbska : ( Ja już swoje odbębniłam, ale za to pomyślałam sobie, że wstawię Wam mój przepis na likier miętowy. Świetnie rozgrzewa, więc od razu pomaga każdemu zmarźlakowi : )Przygotowanie:8 łyżek suszonych lub świeżych liści mięty wsypać do butelki. Wlać 0,25l spirytusu i 0,25l wody. Zakorkować i odstawić na tydzień.Po tygodniu:Przegotować syrop z 0,25l wody i 1kg cukru. Do gorącego przesączyć wyciąg z mięty i wlać 0,5l spirytusu. Wszystko razem dobrze zamieszać i wlać do butelek.Likier jest dobry po upływie 2 miesięcy.
20:10, anielova ,nalewkiLink Komentarze (3) »sobota, 22 września 2012Nalewka wiśniowaPuk, puk.. To znowu ja : ) Witam Was po niestety baaaardzo długiej przerwie (z powodów technicznych). Jednak mam nadzieję, że jeszcze ktoś tutaj cierpliwie (albo i nie : )) czeka na nowe przepisy. Mimo, że nie mogłam nic wstawić na bloga, to cały czas o nim pamiętałam i nagromadziłam mnóstwo różnych smakołyków : )Dziś na przeprosiny mam coś specjalnego - nalewkę wiśniową : )Składniki:3-4 kg wiśniokoło 1 kg cukru0,5l spirytusuWiśnie wypestkować. Wrzucić do szklanego słoja, warstwami przesypując cukrem, tak, aby był on ostatnią warstwą. Zamknąć szczelnie słój i odstawić na 7 dni. Po tym czasie przemieszać wiśnie i zalać spirytusem. Całość odstawić na 2-3 tygodnie. Po upływie tego czasu, wiśnie oddzielamy od likieru. Nalewkę zlewamy do butelek, natomiast wiśnie świetnie nadają się do ciasta : )

17:11, anielova ,nalewkiLink Komentarze (1) »niedziela, 05 sierpnia 2012Kolorowy zawrót głowyWitam Was wszystkich serdecznie : ) Weekend niestety już prawie minął : ( (dlaczego zawsze ten "dobry" czas leci tak szybko?) Na szczęście pogoda nam dopisała : ) Jak nakazuje moja domowa tradycja, na niedzielę musi być ciasto! : ) Jako, że na dworze baaardzo słonecznie, postanowiłam zrobić coś na zimno : ) Oto, co mi wyszło:KOLOROWY ZAWRÓT GŁOWY - przepis na tortownicę o średnicy 30 cmSpód:3 szkl pokruszonych herbatników2/3 szkl rozpuszczonego masła1/2 szkl cukruSkładniki mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy spód (dość mocno wyrównując łyżką, aby się ładnie skleił w całość). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 180st i pieczemy 7 min (aż się ładnie zarumieni). Studzimy.3 kolorowe galaretki (ja użyłam poziomkową, brzoskwiniową i kiwi)3 serki homogenizowane waniliowe3 szkl śmietany kremówki3 białka6 łyżek cukru pudru9 łyżeczek żelatynyGalaretki przesypujemy do osobnych miseczek i rozpuszczamy każdą w 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody. Studzimy.Ubijamy szklankę śmietany z 2 łyżkami cukru pudru, dodajemy 1 serek homogenizowany i pianę ubitą z 1 białka. W odrobinie wrzącej wody rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny, studzimy i wlewamy do masy serowej. Smarujemy masę na spodzie z ciastek. Schłodzoną zalewamy jedną tężejącą galaretką i ponownie schładzamy.Z pozostałych składników w taki sam sposób robimy kolejne warstwy ciasta. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.
18:42, anielova ,ciastaLink Komentarze (2) »1 , 2, 3, 4, 5 ... 6następne