Wykonanie
Witajcie kochani : ) Czy Wy również wieczory poświęcacie na rozmyślania o tym, co by tu zrobić jutro na obiad? Na moim talerzu dziś zagościło całe
grono kolorowych (jak jesienne liście) warzyw : ) Postawiłam więc na nadziewaną
paprykę oraz dodatek w postaci duszonych warzyw. Sama
papryka sprawiła mi również kolorowego
figla, więc zaraz zobaczycie jak wygląda
CZERWONA papryka z mojego ogródka : ) Co powiecie na taką propozycję obiadku?Składniki:Faszerowana
papryka:0,5kg
mięsa mielonegopapryka czerwona (ilość w zależności od wielkości
papryki)0,5
torebki ryżu1 duża
cebulajajko1
bułkakostka rosołowakoncentrat pomidorowywodasól,
pieprzDo
mięsa mielonego wsypujemy surowy
ryż, potartą na tarce
cebulę,
jajko oraz
sól i
pieprz. Wszystko razem mieszamy.
Paprykę czyścimy, wydrążamy środek i wypełniamy
mięsem. Nafaszerowane
papryki wykładamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy rozpuszczoną
kostką rosołową z koncentratem. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i dusimy pod przykryciem około godzinę (aż
papryka będzie miękka).Warzywa:puszka
kukurydzypuszka
groszku5
marchewekłyżka
masłałyżka
bułki tartejMarchewkę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i smażymy z dodatkiem
masła, aż zmiękną. Dosypujemy
bułkę tartą i mieszamy całość. Podajemy gorące.