Wykonanie
Tiramisu z sosem o smaku
amaretto : lekkie, delikatne,
mleczne – po prostu doskonałe. Wystarczy
mleko, słodka
śmietanka,
biszkopty, chwila przygotowania, chłodzenie i... możemy podawać do stołu!Składniki bazy do Tiramisu:
cukier, maltodekstryna,
odtłuszczona mleko w proszku, sproszkowany
serek mascarpone 7%, substancja żelująca(karagen),aromaty (z
mlekiem),
olej roślinny, barwnik (karmel).Składniki bazy do sosu:
cukier, maltodekstryna, barwnik(karmel), aromat,
sól.Cena: 3 , 50 złOpinia : Deser jest bardzo dobry i co najważniejsze nie jest za słodki. Robi się go w 15minut. Sosu
amaretto mogłoby by trochę więcej. R obiąc go dla 4 osób wychodzą za małe porcje i za szybko znikają, dlatego polecam go zrobić dla 3 osób. Zrobiłabym go ponownie. Polecam.Tiramisu z sosem o smaku
amarettoPanna Cotta z sosem
truskawkowymSkładniki bazy do Panna Cotta:
cukier,
skrobia modyfikowana,
skrobia kukurydziana, substancja żelująca (karagen), aromaty, maltodekstryna,
olej roślinny, barwnik (karmel). Produkt może zawierać śladowe ilości
mleka.
Składniki bazy do sosu
truskawkowego:
cukier, maltodekstryna,
skrobia ziemniaczana,
truskawka suszona 4%, regulator kwasowości (kwas
cytrynowy), koncentraty roślinne (z
rzodkiewki,
czarnej porzeczki,
jabłka,
marchwi i hibiskusa), aromat, substancja zagęszczająca (guma guar), koncentrat
soku truskawkowego. Produkt może zawierać śladowe ilości
mleka.Opinia : Do deseru użyłam
śmietany 18% i być może dlatego deser nie stężał się dostatecznie, mimo 2 godzin w lodówce. Generalnie nie przepadam za deserem panna cotta, więc i ten nie zachwycił mnie smakiem. Jest lekko za słodki. Raczej nie zrobię go ponownie. Deser Tiramisu z tej
serii o wiele bardziej mi smakował.Deser panna cotta z sosem
truskawkowymZupa jarzynowaNa 3 porcje.Wartość odżywcza 1 porcji: 58 kcalSkładniki:
mąka ryżowa,
mąka pszenna,
warzywa suszone 17,3% (
Marchew 5%,
ziemniaki 4,9%,
korzeń selera,
cebula,
pasternak,
por,
kalafior 1%, liść
pietruszki,
korzeń pietruszki),
sól,
mleko odtłuszczone w proszku,
skrobia ziemniaczana, ekstrakt
drożdżowy suszony,
tłuszcz roślinny utwardzony, maltodekstryna,
cukier, aromaty,
przyprawy, aromat, koncentrat
czosnku.
Opinia : Zupa jest bardzo smaczna, gotuje się ją szybko. Prawdopodobnie zrobię ją kolejny raz. Można wypróbować.Szybka zupa jarzynowa
Zupa grzybowaNa 3 porcje.Wartość odżywcza 1 porcji: 60 kcal
Składniki:
mąka pszenna,
śmietanka w proszku,
skrobia modyfikowana,
sól,
skrobia ziemniaczana,
tłuszcz roślinny utwardzony, ekstrakty
drożdżowe suszone,
grzyby suszone 4.3% (koncentrat
pieczarki,
maślak,
borowik, podgrzybek), maltodekstryna, aromaty (z glutenem
soją,
selerem),
cebula suszona 2.9%, hydrolizat
białka pszennego,
pieprz czarny, barwnik: karmel amoniakalny, ekstrakt
borowika, koncentrat
czosnku,
olej roślinny.Opinia : Zupa smaczna, zawiera małe kawałeczki
suszonych grzybów. Podałam ją z
makaronem.Można spróbować.
Ziarenka smaku
przyprawa uniwersalnaPrzyprawa do zup,
sosów, potraw
mięsnych i warzywnych. Dodawać 1 łyżkę na 1 litr potrawy (nie jest już konieczne dodawanie
soli).Opinia : Ziarenka smaku są bardzo wydajne - użyte nawet w niewielkiej ilości zdecydowanie polepszają smak zupy czy innej potrawy. Wielkim minusem jest zawartość glutaminianu
sodu. Raczej nie polecam.Ziarenka smaku użyłam do przygotowania m.in.: Szybkiej zupy jarzynowej i zupy grzybowej.
WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS - Soczysta
pierś kurczaka z
czosnkiem i
ziołami - jak twierdzi producent - to prawdziwa rewolucja w kuchni: soczysty, delikatny, idealnie przyprawiony
kurczak z patelni, bez dodawania tłuszczu. A wszystko dzięki specjalnemu pergaminowi i nowatorskiej metodzie przyrządzania. Pergamin do smażenia pokryty jest oryginalną mieszanką
ziół i przypraw, dzięki
czemu mięso smaży się we własnym sosie, a smaki i aromaty przenikają powoli do jego wnętrza.Zawartość: 4 pergaminy pokryte mieszanką
ziół.Skład:
Opinia : Ciekawa byłam jak będzie smakował
kurczak smażony na pergaminie bez tłuszczu... Smażenie w pergaminie pomaga nam przyrządzić w 10 minut soczystą, aromatyczną
pierś kurczaka z lekko
czosnkowym posmakiem. W smaku
mięso po usmażeniu bardzo dobre, może jak dla mnie mogłoby być trochę mniej
soli. Bardzo ciekawe rozwiązanie. Było by super, gdyby pergaminy miały większą powierzchnię, albo były w formie dużych kieszonek, wtedy można byłoby smażyć większe kawałki
mięsa. Podoba mi się to, że nie martwimy się jakich przypraw użyć i smażymy bez tłuszczu (j ednak w składzie znajdujemy dodatek
tłuszczu roślinnego). Chętnie przyrządziłabym pierś w taki sposób ponownie. Polecam wypróbować.
Kurczak w 10 minut
Czosnkowe wrapy z soczystym
kurczakiemWINIARY POMYSŁ NA...
Piersi z kurczaka w marynacie
jogurtowo-czosnkowej z grilla to kompozycja przypraw do marynaty, którą wystarczy wymieszać z
jogurtem. Tak powstaje marynata wystarczająca na przyrządzenie aż 1 kg
mięsa. Do tego wygodny woreczek do marynowania - i już po 45 minutach
mięso jest gotowe do położenia na ruszt. Zamarynowane
mięso możemy upiec w piekarniku lub na grillu elektrycznym.Cena: 3 , 60 złSkład:
Opinia : Pierś, zamiast na grillu, poddusiłam na patelni.
Mięso wyszło bardzo kruche, miękkie i delikatne. Bardzo dobre. Mieszanka zawiera dużo
ziół i
suszonych warzyw. Po przyrządzeniu mocno wyczuwalne
zioła. Prawdopodobnie zrobię ponownie. Polecam wypróbować.
Sosy sałatkowe WiniaryTo wymarzony dodatek do zdrowych, kolorowych i pysznych sałatek na przekąskę, do rodzinnego obiadu lub na lekką kolację. Z ich pomocą można stworzyć zachwycające barwami i smakiem sałatki z dodatkiem wyśmienitych
Sosów sałatkowych WINIARY.
Sos sałatkowy Czosnkowo-
ziołowyDokładnie wymieszaj sos z 3 lub 4 łyżkami
jogurtu naturalnego 2% tłuszczu albo
śmietany 12% tłuszczu.Pozostaw na 5 minut. Połącz z
sałatką na 15 minut przed podaniem.Skład : maltodekstryna,
cukier,
czosnek 15,6%,
sól,
cebula,
skrobia ziemniaczana, ekstrakt
drożdżowy,
olej roślinny, regulator
kwasowości (kwas
cytrynowy),
zioła 2% (liść
pietruszki 1,1%
koperek),
pieprz czarny, koncentrat
soku cytrynowego, koncentrat
czosnku 1,3%, aromat.Cena: 1 , 10 złOpinia : Dobry, według mnie trochę za mało
czosnku. Świetnie pasuje do surówek. Ale ze względu na rozbudowany skład, podobny sos możemy zrobić sami.
Czosnkowe wrapy z soczystym
kurczakiemWiniary Sos sałatkowy winegretSkład:
Cukier,
cebula 15,5%,
skrobia ziemniaczana,
sól,aromaty (z glutenem), maltodekstryna,
skrobia odyfikowana, ekstrakt
drożdżowy, regulator kwasowości (kwas
cytrynowy),
liśc pietruszki 3,1%,
tymianek,
olej roślinny,
pieprz czarny,
szpinak, koncentrat
soku cytrynowego,
pieprz ziołowy. Produkt może zawierać śladowe ilości jaj, soi,
mleka,
selera,
gorczycy.Cena: 1,10zł
Opinia :
Sos jest bardzo dobry, lekko kwaskowy, najbardziej wyczuwalny
tymianek. Dobrze komponuje się z warzywami. Polecam. Jednak ze względu na tak złożony skład, zachęcam zrobić podobny sos samemu, np.: klik .Surówka z
sosem winegret