Wykonanie
To bardzo szybkie danie.
Mięso drobiowe nie jest wymagające, nie wymaga długiej obróbki, za to doskonale przejmuje zadane mu aromaty.Danie nie jest wymyślne, proste smaki i krótka lista składników to przepis na kulinarny sukces.
- 4 podudzia
kurczaka- 4 ząbki
czosnku- 1
cytryna ( skórka + sok )-
sól do smaku-
olej do smażenia - ok. 3-4 łyżki- 1 łyżka
masłaCytrynę sparzyć. Obieraczką do warzyw ściąć skórkę - bez białej części, a z
owocu wycisnąć sok.Z podudzi usunąć zbędne piórka i kostki ( jeżeli jest należy wyciąć pozostałość po mostku kurczęcia - bądź bardzo dokładnie oczyścić tą część).
Mięso oprószyć
solą i skropić
sokiem z połowy
cytryny.Ząbki
czosnku lekko nagnieść nożem - wraz z łupiną.Na patelnię wlać
olej, dodać
masło. Do zimnego tłuszczu dodać
czosnek i ściętą
skórkę cytrynową, ustawić na bardzo małym ogniu. Należy wykazać się cierpliwością - i poczekać aż skórki z
czosnkiem zaczną skwierczeć*. Na rozgrzany tłuszcz wyłożyć
mięso - zwiększyć moc ognia, smażyć na rumiano. Po obsmażeniu przykryć pokrywką, zmniejszyć moc ciepła - dusić ok 20 minut**. Na koniec skropić pozostałym
sokiem.Podaję z wiosennymi jarzynami i mizerią.* rozgrzewając powoli patelnię sprawimy, że aromat dodatków przeniknie do tłuszczu i nada
mięsu bogaty smak** nie podlewamy wodą/winem/bulionem -
mięso puści
soki, w których będzie się dusić.