ßßß Cookit - przepis na Cytrynowy kurczak

Cytrynowy kurczak

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 5
Składnik
Logo Ilość Czego
kurczak 1 sztuk
cytryna 1 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
olej 1 łyżek stołowych
sól według uznania
Wykonanie:
Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć w środku solą. Cytrynę umyć, sparzyć, przekroić na pół i jedną połówkę włożyć do środka kurczaka. Z wierzchu posypać go wiórkami masła i skropić oliwą. Piec ok.1,5 godz. w temp.220 stopni, często polewając wytwarzającym się sosem. upieczonego kurczaka zostawić w brytfance na 15 minut, po czym posypać go reszta soli i skropić sokiem z drugiej połówki cytryny. kurczaka zawinąć w folię aluminiowa by nie ostygł, natomiast do brytfanny wlać 1/4 szklanki gorącej wody i gotować bez przykrycia,aż sos nieco zgęstnieje. Przelać do sosjerki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3436/Cytrynowy-kurczak