Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 5SkładnikLogo Ilość Czego
kurczak 1 sztuk
cytryna 1 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
olej 1 łyżek stołowych
sól według uznaniaWykonanie:
Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć w środku
solą.
Cytrynę umyć, sparzyć, przekroić na pół i jedną połówkę włożyć do środka
kurczaka. Z wierzchu posypać go wiórkami
masła i skropić
oliwą. Piec ok.1,5 godz. w temp.220 stopni, często polewając wytwarzającym się sosem. upieczonego
kurczaka zostawić w brytfance na 15 minut, po czym posypać go reszta
soli i skropić
sokiem z drugiej połówki
cytryny.
kurczaka zawinąć w folię aluminiowa by nie ostygł, natomiast do brytfanny wlać 1/4 szklanki gorącej
wody i gotować bez przykrycia,aż sos nieco zgęstnieje. Przelać do sosjerki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: