ßßß Cookit - przepis na Śmażony Boleń z kurkami

Śmażony Boleń z kurkami

nazwa

Wykonanie

Boleń przybył do nas prosto z jeziora Drużno. Tę smaczną rybę z rodziny karpiowatych o białym
mięsie można piec, smażyć, dusić,
parować czy nawet marynować.
Mięso odpowiednio przyrządzone
jest delikatne, soczyste, wręcz słodkie.
Jeden około kilogramowy boleń, pieprz,
cytryna, majeranek, sól, szklanka kurek,
masło klarowane i olej do smażenia.
Rybę sprawiłam, umyłam, osuszyłam i pokroiłam w dzwonka. Skropiłam sokiem z cytryny, oprószyłam świeżo utłuczonym pieprzem, majerankiem i solą. Włożyłam do szczelnie zamykanego pojemniczka i wstawiłam na noc do lodówki.
Kurki dokładnie oczyściłam. Bolenia obtoczyłam w mące krupczatce, smażyłam w głębokiej patelni, w której rozgrzałam klarowane masło wraz z olejem rzepakowym.
Gdy ryba zrumieniła się z jednej strony odwróciłam ją. Pod koniec smażenia
włożyłam świeże kurki - dosłownie na kilka sekund. Dzwonki z grzybami przełożyłam na podgrzane talerze, przybrałam sałatą i cząstkami cytryny.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/09/smazony-bolen-z-kurkami.html