Wykonanie
Boleń przybył do nas prosto z jeziora Drużno. Tę smaczną
rybę z rodziny karpiowatych o
białymmięsie można piec, smażyć, dusić,parować czy nawet marynować.
Mięso odpowiednio przyrządzonejest delikatne, soczyste, wręcz słodkie.Jeden około kilogramowy boleń,
pieprz,
cytryna,
majeranek,
sól, szklanka
kurek,
masło klarowane i
olej do smażenia.
Rybę sprawiłam, umyłam, osuszyłam i pokroiłam w dzwonka.
Skropiłam sokiem z
cytryny, oprószyłam świeżo utłuczonym
pieprzem,
majerankiem i
solą. Włożyłam do szczelnie zamykanego pojemniczka i wstawiłam na noc do lodówki.
Kurki dokładnie oczyściłam. Bolenia obtoczyłam w
mące krupczatce, smażyłam w głębokiej patelni, w której rozgrzałam klarowane
masło wraz z
olejem rzepakowym.Gdy
ryba zrumieniła się z jednej strony odwróciłam ją. Pod koniec smażeniawłożyłam świeże
kurki - dosłownie na kilka sekund. Dzwonki z
grzybami przełożyłam na podgrzane talerze, przybrałam
sałatą i cząstkami
cytryny.Bardzo smacznie polecam :)