Wykonanie
Składniki: 1 1/2 kg
schabu bez kości, 10 dag suszonych fig, 5 dag niesolonych
orzeszków pistacjowych, 2
cebule, 4 ząbki
czosnku,
cytryna, 2 łyżki
oleju, 2 łyżki
masła, 2
liście laurowe, 2 ziarna
ziela angielskiego,
majeranek,
sól,
pieprz.Przygotowanie:
Figi umyć i namoczyć w letniej wodzie. Orzeszki obrać z łupinek.
Cytrynę umyć i obrać ze skórki. Litr
wody gotować przez 15 minut pod przykryciem z dodatkiem ziela,
liści laurowych, pokrojonych
cebul,
skórki cytrynowej i łyżeczką
soli. Do
wywaru włożyć
mięso i gotować 10 minut na małym ogniu. Odstawić do ostygnięcia.
Mięso wyjąć, osuszyć. Zrobić w nim dziurę przez całą długość, najlepiej długim nożem. Wypełnić ją pokrojonymi
figami i orzeszkami pistacjowymi. Całość natrzeć
solą,
pieprzem,
majerankiem i roztartym
czosnkiem.
Masło i
olej rozgrzać na patelni, włożyć
schab, obsmażyć na
ostrym ogniu ze wszystkich stron. Włożyć w foliowy rękaw do pieczenia, wlać filiżankę
wywaru z gotowania. Piec godzinę w temperaturze 180 st. Podawać z
białym ryżem. świetnie sprawdzi się również
sałatką na słodko z
selera lub
kapusty pekińskiej z
brzoskwinią.
Mięso to przygotowaliśmy na uroczystość rodzinną. Aby było świeżo podane, a nie odgrzewane wszystko zrobiliśmy poprzedniego dnia oprócz zapieczenia w piekarniku. Do piekarnika włożylismy w dniu imprezy, żeby ciepłe bez ponownego podgrzewania
mięso mogło pojawić się na
stole.