Wykonanie
Dzisiejsze danie to musaka (moussaka), przygotowana przez dziewięć osób we własnych kuchniach, ale trochę jakby w jednej wspólnej - internetowej.Pomysłodawczynią akcji wspólnego kucharzenia jest Viola i to od niej otrzymaliśmy podstawowy przepis. Jak wiadomo, ciężko jest się oprzeć chęci eksperymentowania oraz własnym przyzwyczajeniom i to, co ostatecznie z przepisu zostało, okaże się w momencie publikacji naszych dań ;-) Uzgodniliśmy tylko, żeby nam zamiast zapiekanki leczo nie wyszło...Udział we wspólnym przedsięwzięciu kulinarnym wzięli:oraz Ja :-)

Musaka to danie pochodzące z Bałkanów i wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego.Grecka moussaka składa się z warstw
bakłażana,
jagnięciny duszonej z
pomidorami i beszamelu. Ma zwykle trzy warstwy - na dole
oberżyna, w środku
mięso, na górze beszamel. Tradycyjna grecka zapiekanka nie zawiera
sera.Turecka musakka nie jest zapiekanką warstwową. Jest przyrządzana z
bakłażana,
zielonej papryki,
mięsa mielonego i
pomidorów. Bułgarska odmiana zamiast
oberżyny zawiera
ziemniaki,
jagnięcina została zastąpiona
wieprzowiną, a beszamel
jogurtem wymieszanym z
jajkami i
mąką.Obecnie w kuchniach i restauracjach można spotkać różne wersje tego dania. Stosowane są rożne rodzaje
mięsa, bardzo częstym dodatkiem stał się
ser lub
chlebowe okruszki. Grecy często dodają
cukinię, podsmażone lub podgotowane
ziemniaki oraz
grzyby. Różne są też odmiany beszamelu, do podstawowego dodawane są
żółtka (wtedy ma zespoloną konsystencję) lub całe
jajka (wówczas jest puszysty i rośnie podczas pieczenia).Ja pozwoliłem sobie na dodatek
oregano i gałki, warstwy
ziemniaków,
wina w
mięsie i
jajek w beszamelu.Zapraszam również na kolejną odsłonę tego pysznego daniaSkładniki (4 porcje):2
bakłażany (ok. 700 g)400 g mielonej
jagnięciny1 duża
cebula2 ząbki
czosnkuszczypta
suszonego oregano1
liść laurowy (najlepiej świeży)1 puszka
pomidorów (400 g)2 łyżki
koncentratu pomidorowego5 cm kawałek kory cynamonowca (lub 1/2 łyżeczki
cynamonu mielonego)2 łyżki
natki pietruszki, posiekanej2 łyżki świeżej
mięty, posiekanej100 ml
czerwonego wina, wytrawnego2
ziemniaki50 g
masła50 g
mąki400 ml
mleka70 g
sera żółtego (u mnie wymieszane
parmezan i emmentaler)szczypta
gałki muszkatołowej1
jajkooliwa - do smażenia1 łyżka
mąki - do zagęszczenia
mięsasól,
pieprzBakłażany umyć, oczyścić i pokroić w plastry o grubości 5 mm (ja kroję wzdłuż, bo mi pasują wtedy na szerokość formy). Posypać z obu stron
solą i zostawić na 30-60 minut; zabieg ten spowoduje, że warzywo "spoci się" tracąc przy tym goryczkę.
Ziemniaki obrać, pokroić na plasterki (1 cm) i ugotować w osolonej wodzie - 5 minut od zawrzenia. Odcedzić na sicie i schłodzić zimną
wodą.W międzyczasie przygotować resztę składników.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Na gorącej patelni podsmażyć
mięso tak aby puściło tłuszcz i ścięło się w nim
białko (3-4 minuty). Na tym etapie nie
daję żadnego tłuszczu, bo kupne mielone bywa tłuste i czekam ile tłuszczu się wytopi. Oczywiście cały czas trzeba
mięso mieszać i rozgniatać drewnianą łyżką, aby jego kawałeczki były jak najmniejsze.Gdy
mięso już nie jest czerwone dodać do niego
cebulę,
czosnek,
cynamon oraz
liść laurowy (dolać ewentualnie
oliwę jeśli trzeba) i smażyć około 5 minut, aż
mięsko się lekko zrumieni. Doprawić wówczas
mięso szczyptą
oregano,
pietruszką i
miętą, dodać pokrojone
pomidory wraz z zalewą i
wino. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu 20 minut. Po tym czasie odkryć patelnię, wyciągnąć korę
cynamonu i
liść laurowy, dodać
koncentrat pomidorowy i pozwolić, aby nadmiar sosu odparował. Pod koniec smażenia dodać ewentualnie łyżkę
mąki, aby zagęścić
mięsny sos. Doprawić
mięso do smaku
solą i
pieprzem.Teraz przyszedł czas, aby zając się nasolonymi plastrami
oberżyny. Należy je opłukać pod zimną, bieżąca
wodą i osuszyć ściereczką lub papierowym ręcznikiem, a następnie każdy plasterek obsmażyć na
oliwie z obu stron (3-4 minuty z każdej strony). Po usmażeniu plastry
bakłażana ułożyć na papierowym ręczniku.

W naczyniu do zapiekania (lekko natłuszczonym
oliwą) umieścić na spodzie warstwę
bakłażana, na niej
połowę mięsa, znów
bakłażana, pozostałe
mięso, plastry
ziemniaka i na wierzch znów
bakłażana. Całość zostanie polana sosem, który teraz należy przygotować.Zetrzeć
ser lub mieszankę
serów na drobnej tarce,
jajko ubić mikserem. W rondelku rozgrzać
masło, podsmażyć na nim
mąkę robiąc jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją stopniowo dodawanym
mlekiem, ciągle mieszając. Dodać do sosu połowę
sera i
gałkę muszkatołową, mieszając gotować chwilę na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i będzie jednolity i kremowy. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem i zdjąć rondel z palnika. Energicznie mieszając wmieszać w sos ubite
jajko.Gotowym sosem polać zapiekankę, kilka
razy potrząsając formą, aby sos wszędzie dotarł. Ostatecznie warstwa sosu powinna przykryć cienko wierzchnią warstwę
bakłażanów (ja dość ciasno ułożyłem wszystkie warstwy i nie zużyłem całego sosu). Posypać z wierzchu pozostałym
serem i piec w temperaturze 190 stopni 35-45 minut, aż góra się ładnie zrumieni.Po wyciągnięciu odstawić na kilka minut, aby zapiekanka odpoczęła i lekko się zespoliła. A
potem nakładać na talerze i smacznego :-)Zapiekankowym łakomczuchom polecam również:
Ziemniaki pieczone z
bryndzą i warzywamiWiejską zapiekankę z
wołowinąWołowe casserole z
piwemKässpätzle - kluseczki
seroweGratin z
łososiem i
poremPolentę zapiekaną z
pomidorami i
parmezanemZapiekankę z
makaronu,
cukinii i
salamiZapiekankę
makaronową z
szynką