Wykonanie
Lubię
makarony i ciągnący się, zapiekany
ser, a nic nie zaspokaja obu tych pragnień tak dobrze jak pyszna zapiekanka z
makaronu. Robi się szybciutko, nie wymaga dużego nakładu pracy, a jeśli się zdarzy, że zostanie jej trochę po obiedzie, zawsze można odgrzać - smakuje nadal wybornie :-)Dziś na stół wjechało Penne con zucchine e
salame gratinate - zapiekanka z
makaronu penne z
cukinią i
salami.Szybkie pisanie, bo szybkie danie ;-)

Składniki (3-4 porcje):3 łyżki
oliwy2 średnie
cukinie, pokrojone w 1 cm kostkę1 ząbek
czosnku200 g penne rigate150 g
salami, pociętego w małe paskipół pęczka
natki pietruszki, posiekanej60 g startego
parmezanu (u mnie mieszanka dziugasa i
parmezanu)
masło do natłuszczenia naczynia
sól,
pieprz - do smaku
Sos beszamelowy:30 g
masła30 g
mąki300 ml zimnego
mleka1 łyżeczka pasty ajvar, łagodnejszczypta wędzonej
słodkiej papryki (można zastąpić zwykłą
słodką papryką)szczypta świeżo startej
gałki muszkatołowej
Rozgrzać
oliwę na patelni i smażyć
cukinię na średnim ogniu, przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku. Przyprawić
solą i
pieprzem, a
potem odstawić na bok.Przygotować
sos beszamelowy. W rondelku roztopić
masło, dodać
mąkę i ciągle mieszając podgrzewać, aż lekko zbrązowieje. Stopniowo wlewać zimne
mleko - energicznie mieszając. Zmniejszyć ogień i stale mieszając gotować przez około 5 minut. Kiedy sos zgęstnieje doprawić ajvarem,
papryką w proszku,
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem. Odstawić, by sos nieco ostygł.Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wysmarować naczynie żaroodporne dokładnie
masłem.Ugotować
makaron al dente w dużym garnku z wrzącą osoloną
wodą. Odcedzić i przełożyć do dużej miski, w której wymieszać go z
cukinią,
natką,
salami, połową sosu i połową
sera. Przełożyć mieszankę do żaroodpornego naczynia, polać pozostałym sosem i posypać pozostałym
parmezanem.Ustawić naczynie na środku w piekarniku i zapiekać przez 12-15 minut. Następnie włączyć opcję „grill/opiekanie” (można przenieść naczynie na wyższy poziom) i zapiekać, aż góra się zezłoci (około 5 minut).Po wyciągnięciu z pieca odczekać 5 minut przed podaniem - warstwy dobrze się połączą, sos zgęstnieje.Smacznego :-)Inspiracja: Włoskie dania
makaronowe -
Gino D'AcampoZapraszam na inne zapiekanki:Musakę, czyli grecką zapiekankę
Ziemniaki pieczone z
bryndzą i warzywamiWiejską zapiekankę z
wołowinąWołowe casserole z
piwemKässpätzle - kluseczki
seroweGratin z
łososiem i
poremPolentę zapiekaną z
pomidorami i
parmezanem