ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z makaronu, cukinii i salami

Zapiekanka z makaronu, cukinii i salami

nazwa

Wykonanie

Lubię makarony i ciągnący się, zapiekany ser, a nic nie zaspokaja obu tych pragnień tak dobrze jak pyszna zapiekanka z makaronu. Robi się szybciutko, nie wymaga dużego nakładu pracy, a jeśli się zdarzy, że zostanie jej trochę po obiedzie, zawsze można odgrzać - smakuje nadal wybornie :-)
Dziś na stół wjechało Penne con zucchine e salame gratinate - zapiekanka z makaronu penne z cukinią i salami.
Szybkie pisanie, bo szybkie danie ;-)
Składniki (3-4 porcje):
3 łyżki oliwy
2 średnie cukinie, pokrojone w 1 cm kostkę
1 ząbek czosnku
200 g penne rigate
150 g salami, pociętego w małe paski
pół pęczka natki pietruszki, posiekanej
60 g startego parmezanu (u mnie mieszanka dziugasa i parmezanu)
masło do natłuszczenia naczynia
sól, pieprz - do smaku
Sos beszamelowy:
30 g masła
30 g mąki
300 ml zimnego mleka
1 łyżeczka pasty ajvar, łagodnej
szczypta wędzonej słodkiej papryki (można zastąpić zwykłą słodką papryką)
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć cukinię na średnim ogniu, przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Przyprawić solą i pieprzem, a potem odstawić na bok.
Przygotować sos beszamelowy. W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i ciągle mieszając podgrzewać, aż lekko zbrązowieje. Stopniowo wlewać zimne mleko - energicznie mieszając. Zmniejszyć ogień i stale mieszając gotować przez około 5 minut. Kiedy sos zgęstnieje doprawić ajvarem, papryką w proszku, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawić, by sos nieco ostygł.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wysmarować naczynie żaroodporne dokładnie masłem.
Ugotować makaron al dente w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą. Odcedzić i przełożyć do dużej miski, w której wymieszać go z cukinią, natką, salami, połową sosu i połową sera. Przełożyć mieszankę do żaroodpornego naczynia, polać pozostałym sosem i posypać pozostałym parmezanem.
Ustawić naczynie na środku w piekarniku i zapiekać przez 12-15 minut. Następnie włączyć opcję „grill/opiekanie” (można przenieść naczynie na wyższy poziom) i zapiekać, aż góra się zezłoci (około 5 minut).
Po wyciągnięciu z pieca odczekać 5 minut przed podaniem - warstwy dobrze się połączą, sos zgęstnieje.
Smacznego :-)
Inspiracja: Włoskie dania makaronowe - Gino D'Acampo
Zapraszam na inne zapiekanki:
Musakę, czyli grecką zapiekankę
Ziemniaki pieczone z bryndzą i warzywami
Wiejską zapiekankę z wołowiną
Wołowe casserole z piwem
Kässpätzle - kluseczki serowe
Gratin z łososiem i porem
Polentę zapiekaną z pomidorami i parmezanem
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/05/zapiekanka-z-makaronu-cukinii-i-salami.html