ßßß
Składniki (3-4 porcje):3 łyżki oliwy2 średnie cukinie, pokrojone w 1 cm kostkę1 ząbek czosnku200 g penne rigate150 g salami, pociętego w małe paskipół pęczka natki pietruszki, posiekanej60 g startego parmezanu (u mnie mieszanka dziugasa i parmezanu)masło do natłuszczenia naczyniasól, pieprz - do smakuSos beszamelowy:30 g masła30 g mąki300 ml zimnego mleka1 łyżeczka pasty ajvar, łagodnejszczypta wędzonej słodkiej papryki (można zastąpić zwykłą słodką papryką)szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć cukinię na średnim ogniu, przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Przyprawić solą i pieprzem, a potem odstawić na bok.Przygotować sos beszamelowy. W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i ciągle mieszając podgrzewać, aż lekko zbrązowieje. Stopniowo wlewać zimne mleko - energicznie mieszając. Zmniejszyć ogień i stale mieszając gotować przez około 5 minut. Kiedy sos zgęstnieje doprawić ajvarem, papryką w proszku, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawić, by sos nieco ostygł.Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wysmarować naczynie żaroodporne dokładnie masłem.Ugotować makaron al dente w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą. Odcedzić i przełożyć do dużej miski, w której wymieszać go z cukinią, natką, salami, połową sosu i połową sera. Przełożyć mieszankę do żaroodpornego naczynia, polać pozostałym sosem i posypać pozostałym parmezanem.Ustawić naczynie na środku w piekarniku i zapiekać przez 12-15 minut. Następnie włączyć opcję „grill/opiekanie” (można przenieść naczynie na wyższy poziom) i zapiekać, aż góra się zezłoci (około 5 minut).Po wyciągnięciu z pieca odczekać 5 minut przed podaniem - warstwy dobrze się połączą, sos zgęstnieje.Smacznego :-)Inspiracja: Włoskie dania makaronowe - Gino D'AcampoZapraszam na inne zapiekanki:Musakę, czyli grecką zapiekankęZiemniaki pieczone z bryndzą i warzywamiWiejską zapiekankę z wołowinąWołowe casserole z piwemKässpätzle - kluseczki seroweGratin z łososiem i poremPolentę zapiekaną z pomidorami i parmezanem