Wykonanie
Opis:
Ziemniak, tak często używany w polskiej kuchni, został przywieziony do Europy w XVI wieku z Peru. Najpierw odnoszono się do niego niezwykle podejrzliwie, przypisując właściwości trujące i moce szatańskie. Dość szybko jednak przekonano się, że to brzydkie warzywo jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Ziemniak to dobry lek na wszelkie dolegliwości przewodu pokarmowego: reguluje trawienie, leczy wrzody żołądka i dwunastnicy, zaparcia i niestrawność. Ponadto oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii oraz wzmacnia i regeneruje ustrój po przebytych chorobach. Likwiduje także obrzęki spowodowane otyłością, ponieważ sprzyja właściwemu obiegowi
wody w organizmie. Jego walory lecznicze wynikają z tego, że ma dużą zawartość
skrobi,
białka, węglowodanów, potasu, magnezu oraz witamin C, A, PP i B. Wyżej wymienione czynniki sprawiają że
ziemniak może być podstawą diety odchudzającej, która pozwala stracić dziennie nawet pól kilograma. Wielu ludzi uważa, iż warzywo to tuczy. Owszem, ale tylko wtedy, gdy polejemy je tłustym, zawiesistym sosem lub usmażymy na tłuszczu. Jeżeli podczas jego przyrządzania będziemy trzymać się kilku podstawowych zasad, częste spożywanie
ziemniaka pozwoli schudnąć i odmłodnieć.PRZYKŁADOWY JADŁOSPISPierwszy dzień.I Śniadanie: 2 łyżki tartego
jabłka, szklanka
jogurtu naturalnego z
płatkami zbożowymi.II Śniadanie:
herbatka ziołowa, kromka
razowego chleba z
białym serem.Obiad: pieczone
ziemniaki. 4 umyte
ziemniaki w łupinie pokroić w plastry, posypać świeżą
bazylią, ułożyć na wysmarowanej
olejem blasze. Piec 40 minut w temperaturze 220°C aż będą brązowe i chrupiące. Posypać
solą.Kolacja:
pomarańcza, tost ziemniaczany. Na blasze ułożyć 2 kromki
ciemnego pieczywa, 2 średnie ugotowane
ziemniaki pokroić w plastry i ułożyć na
chlebie, na wierzchu ułożyć 2 plastry
chudej szynki i plaster
żółtego sera. Całość polać niewielką ilością
kefiru i zapiekać przez kilka minut. Zjeść z
sałatą polaną
sosem jogurtowo-
cytrynowym.Drugi dzień.I Śniadanie: szklanka
soku owocowego,
sałatka z
pomidorów i
cebuli.II Śniadanie:
herbatka ziołowa, kromka
razowego chleba z
białym serem.Obiad:
ziemniaki ugotować w mundurkach obrać i pokroić w plastry,
por pokroić w talarki, a
pieczarki w grube plastry.
Szynkę pokroić w paski. Na odrobinie
oleju roślinnego podsmażyć oddzielnie
por,
ziemniaki i
pieczarki. Składniki wymieszać, skropić
sosem sojowo-grzybowym, doprawić
solą i
pieprzem, posypać paskami
szynki. Podawać o
zieloną sałatą.Kolacja: szklanka
kefiru, zapiekanka ziemniaczana z
jabłkami. Kilka
ziemniaków obrać i gotować w osolonej wodzie przez 8 minut;
wodę odlać,
ziemniaki ostudzić i pokroić w plastry. Dużą
cebulę zrumienić na odrobinie
masła, dodać 100 ml rosołu z kostki i
tymianek, zagotować. 2
jabłka obrać i pokroić w plastry. W natłuszczonej formie układać na przemian plastry
ziemniaków i
jabłek. Polać rosołem, posolić. Zapiekankę piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do maksimum i piec jeszcze 5 minut.Trzeci dzień.I Śniadanie: szklanka
soku wielowarzywnego, 2 kromki
pełnoziarnistego chleba z 3 łyżkami
twarożku z
ziołami.II Śniadanie: szklanka niegazowanej
wody mineralnej zmieszanej z
sokiem z 1
cytryny, kiść
winogron.Obiad: szklanka
jogurtu z
owocami.
ziemniaki faszerowane. 2 obrane, ugotowane
ziemniaki przekroić wzdłuż i wydrążyć z nich środek. Masę ziemniaczaną przyprawić
pieprzem,
papryką,
gałką muszkatołową i
bazylią, dodać plasterki
wędzonego łososia i kilka
krewetek, masą napełnić łupiny. Posypać tartym
ostrym serem żółtym, wiórkami
masła i kilkoma
kaparami. Zapiec w piekarniku.Kolacja:
sałatka ziemniaczana. 200g ugotowanych w łupinach
ziemniaków, 1
ogórek kiszony, 1
cebulę i 1
marchewkę pokroić w plasterki i wymieszać. Dodać łyżeczkę dietetycznego
majonezu lub
jogurtu naturalnego.JADŁOSPIS NALEŻY POWTARZAĆ CO TRZY DNI. UWAGA!Podczas stosowania diety ziemniaczanej może wystąpić niedobór wapnia, dlatego w jadłospisie muszą znaleźć się
przetwory mleczne; diety nie powinni stosować chorzy na cukrzycę, ponieważ
ziemniaki powodują wzrost poziomu insuliny i
cukru we
krwi.