ßßß Cookit - przepis na Bazylia

Bazylia

nazwa

Wykonanie

Jedno z najbardziej rozpoznawalnych ziół o wielu odmianach, które różnią się nieco wyglądem i smakiem. Obok subtelnie cytrynowego, anyżkowego i wielu innych najbardziej popularna jest odmiana o smaku słodkawym.
Historia i pochodzenie
Bazylia pochodzi z Azji Południowej. Obecnie rośnie w wielu miejscach na całym świecie, niejednokrotnie w formie dzikiej, w Polsce natomiast jako roślina uprawiana. Nazwa bazylia pochodzi z języka starogreckiego – basilikos oznacza królewski i nawiązuje do czci, jaką bazylia była otaczana w starożytnej kulturze. I nie tylko w Grecji, Indie cenią ją jako symbol gościnności, zaś Włochy - miłości.
Jak używać?
Smak bazylii można uznać za lekko słodkawy i orzeźwiający. Do wyboru mamy bazylię w postaci świeżej i suszonej. Z uwagi na obecność olejków eterycznych, bazylię dodajemy pod koniec gotowania, aby uniknąć smakowych niespodzianek.
Bazylia świeża:
Warto pokusić się o własną miniuprawę bazylii. Taka naturalnie rosnąca przy naszej dbałości bazylia, wolna od naświetlania i innych czynności z masowych upraw da nam gwarancję pełnych właściwości zdrowotnych i odżywczych.
Pełnię swego aromatu bazylia odda naszym potrawom, jeśli listki zbierzemy jeszcze przed jej zakwitnięciem. Listki powinny być zdrowe, jędrne i mieć głęboki, zielony kolor.
Do potrawy możemy dodać listki całe, jak i porwane palcami lub posiekane. Jeżeli chcemy uzyskać z bazylii jak najwięcej aromatu, siekamy listki drobno. W przypadku, gdy bazylia ma pełnić również funkcję dekoracyjną, dobrze jest posiekać ją techniką chiffonade .
Świeżą, ściętą bazylię przechowujemy zawiniętą w ściereczkę – w lodówce. Bazylia w doniczce spełni dodatkową rolę dekoracyjną kuchni, w tym przypadku dbamy o regularne nawadnianie.
Świeżą bazylię możemy również zamrozić na sucho i na mokro. Zebrane listki wkładamy do szczelnego pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. W drugim przypadku możemy posłużyć się pojemnikiem na kostki lodu. Bazylia zamrożona w kostce lodu może być potem użyta jako dodatek do potraw gotowanych lub duszonych.
Bazylia suszona:
Powszechnie dostępna w sklepach. Warto jednak pójść krok dalej i poszukać ekologicznej bazylii suszonej w sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas obok walorów smakowych, zdobędziemy również walory zdrowotne, m.in. większą zawartość chociażby witaminy C.
Suszoną bazylię przechowujemy z szczelnym pojemniku, w suchym i chłodnym miejscu przez około 6 miesięcy.
Do czego stosować?
Głównie do dań z pomidorów, czy to będzie zupa, sos, sałatka, pizza, czy zapiekanka, dodatek bazylii wspaniale wydobędzie aromat potrawy.
Jej łagodny, orzeźwiający smak wzbogaci każdą sałatkę i danie warzywne, np. z cukini, bakłażana. Również białą rybę i owoce morza, a także włoską minestrone. .
Mięsa, do których możemy dodać bazylię to wieprzowina, cielęcina oraz jagnięcina i baranina.
Bazylia jest również podstawowym składnikiem pesto . Jako dodatek rożnych sosów ziołowych, vinaigrette lub majonezowych.
Bazylia znajduje zastosowanie również przy produkcji nalewek, marynat i smakowych oliw oraz octów. Wystarczy zalać świeże listki oliwą lub octem, aby po kilku dniach uzyskać wspaniałą, pełną aromatu płynną przyprawę.
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/szczypta-smaku-i-aromatu/bazylia