Wykonanie
Jedno z najbardziej rozpoznawalnych
ziół o wielu odmianach, które różnią się nieco wyglądem i smakiem. Obok subtelnie
cytrynowego,
anyżkowego i wielu innych najbardziej popularna jest odmiana o smaku słodkawym.Historia i pochodzenie
Bazylia pochodzi z Azji Południowej. Obecnie rośnie w wielu miejscach na całym świecie, niejednokrotnie w formie dzikiej, w Polsce natomiast jako roślina uprawiana. Nazwa
bazylia pochodzi z
języka starogreckiego – basilikos oznacza królewski i nawiązuje do czci, jaką
bazylia była otaczana w starożytnej kulturze. I nie tylko w Grecji, Indie cenią ją jako symbol gościnności, zaś Włochy - miłości.Jak używać?Smak
bazylii można uznać za lekko słodkawy i orzeźwiający. Do wyboru mamy
bazylię w postaci świeżej i suszonej. Z uwagi na obecność
olejków eterycznych,
bazylię dodajemy pod koniec gotowania, aby uniknąć
smakowych niespodzianek.
Bazylia świeża:Warto pokusić się o własną miniuprawę
bazylii. Taka naturalnie rosnąca przy naszej dbałości
bazylia, wolna od naświetlania i innych czynności z masowych upraw da nam gwarancję pełnych właściwości zdrowotnych i odżywczych.Pełnię swego aromatu
bazylia odda naszym potrawom, jeśli listki zbierzemy jeszcze przed jej zakwitnięciem. Listki powinny być zdrowe, jędrne i
mieć głęboki, zielony kolor.Do potrawy możemy dodać listki całe, jak i porwane palcami lub posiekane. Jeżeli chcemy uzyskać z
bazylii jak najwięcej aromatu, siekamy listki drobno. W przypadku, gdy
bazylia ma pełnić również funkcję dekoracyjną, dobrze jest posiekać ją techniką chiffonade .Świeżą, ściętą
bazylię przechowujemy zawiniętą w ściereczkę – w lodówce.
Bazylia w doniczce spełni dodatkową rolę dekoracyjną kuchni, w tym przypadku dbamy o regularne nawadnianie.Świeżą
bazylię możemy również zamrozić na sucho i na mokro. Zebrane listki wkładamy do szczelnego pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. W drugim przypadku możemy posłużyć się pojemnikiem na kostki
lodu.
Bazylia zamrożona w kostce
lodu może być
potem użyta jako dodatek do potraw gotowanych lub duszonych.
Bazylia suszona:Powszechnie dostępna w sklepach. Warto jednak pójść krok dalej i poszukać ekologicznej
bazylii suszonej w sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas obok walorów
smakowych, zdobędziemy również walory zdrowotne, m.in. większą zawartość chociażby witaminy C.Suszoną
bazylię przechowujemy z szczelnym pojemniku, w suchym i chłodnym miejscu przez około 6 miesięcy.Do czego stosować?Głównie do dań z
pomidorów, czy to będzie zupa, sos,
sałatka, pizza, czy zapiekanka, dodatek
bazylii wspaniale wydobędzie aromat potrawy.Jej łagodny, orzeźwiający smak wzbogaci każdą
sałatkę i danie warzywne, np. z
cukini,
bakłażana. Również
białą rybę i
owoce morza, a także włoską minestrone. .
Mięsa, do których możemy dodać
bazylię to
wieprzowina,
cielęcina oraz
jagnięcina i
baranina.
Bazylia jest również podstawowym składnikiem pesto . Jako dodatek rożnych
sosów ziołowych, vinaigrette lub
majonezowych.
Bazylia znajduje zastosowanie również przy produkcji
nalewek, marynat i
smakowych oliw oraz
octów. Wystarczy zalać świeże listki
oliwą lub
octem, aby po kilku dniach uzyskać wspaniałą, pełną aromatu płynną
przyprawę.