ßßß
W dniach 2 - 4 października 2015 r. odbyły się w Łodzi targi Natura Food. Rok temu odwiedziłam je po raz pierwszy. Było znakomicie. Dlatego w tym roku było dla mnie oczywiste że na targach zawitam. Spotkała mnie miła niespodzianka, zostałam zaproszona do współpracy jako blog partnerski targów! Przez trzy dni miałam możliwość oglądania, próbowania, słuchania i zachwycania się przeróżnymi smakami. Ponieważ brałam udział w konkursie blogerów na śniadanie dla ucznia, szczególna uwagę zwracałam na produkty, które były by do zrobienia takiego śniadania przydatne.Targi to przede wszystkim możliwość poznania produktów ekologicznych zarówno zagranicznych jak i krajowych. W tym roku dużą ofertę miały firmy z regionu łódzkiego.Jak zwykle, było na targach sporo stoisk oferujących pyszne owcze i kozie sery, świetne regionalne wędliny, tradycyjnie robione przetwory. Moim odkryciem są pyszne ogórki kiszone tzw Kołobrzeskie, produkowane na bazie naturalnej solanki przez Gospodarstwo Sątyż. W ofercie mają również kiszone buraki które podobno są równie smaczne. Kolejna świetna rzecz to sok pomidorowy firmy Wiatrowy Sad (podczas targów Natura Food otrzymał główną nagrodę w konkursie "Tygiel smaków" 2015)i znakomity Jędrzejowski twarożek śmietankowy produkowany przez Jędrzejowską Spółdzielnię Mleczarską.Poza smacznymi i ciekawymi produktami, targi to również wiele rozmów z pasjonatami, którzy bez końca mogą opowiadać o swoich wyrobach. To również sympatyczne spotkanie z innymi blogerkami, uczestniczkami konkursu ( Anią - "Dietetycznie siostro", Anią - "Grochem o garnek", Magdą - "Fresh in Kitchen" i Kasią - "Oto Tort")Mimo, że na targach spędziłam wiele godzin, nie udało mi się zobaczyć i spróbować wszystkiego. Na szczęście do domu wróciłam z ogromnym pudłem wypełnionym różnymi dobrami ( nagroda w konkursie blogerskim), więc braki nadrobię.Jeżeli nie byliście na tegorocznych targach - koniecznie pamiętajcie o nich za rok! Warto! Do zobaczenia!
strefa pokazów kulinarnychW trakcie targów odbył się konkurs dla blogerów. Tematem było śniadanie dla ucznia.Zaproponowany przeze mnie zestaw zyskał uznanie Szanownych Jurorów i zapewnił mi I miejsce. Oto on:1. Chleb pełnoziarnisty na zakwasie, z pastą z twarogu,ogórków kiszonych i hummusem buraczanym2. Sałatka warzywna z pomidora, ogórka, cebuli, z dodatkiem świeżych ziół oraz sosem na bazie oliwy3. Sok pomidorowy firmy Wiatrowy Sad,4. Owoce (jabłko, śliwki)5. Słodki wafelek z jadalnych konopii, bez cukru6. Mieszanka ziaren
A to producenci większości produktów z których korzystałam (wszystkie od tegorocznych targowych wystawców):1. Pieczywo p. Czesław Maushttp://bionat.pl/2. Jędrzejowski twarożek śmietankowy - Jędrzejowska Spółdzielnia Mleczarska3. Hummus buraczany4. Ogórki kiszone - Ogórek kołobrzeski5. Sok pomidorowy Wiatrowy sad6. Wafelek konopny i mieszanka ziaren - Biozona7. Grecka oliwa z oliwekhttp://oliwowo.shoper.pl/8. ziołaGospodarstwo Ogrodnicze Stanisław Karski, RzgówKilka migawek z targów
