Wykonanie
Na łące, na której zbierałam wiosną
szczaw, zauważyłam, że wypuścił on nowe,
młode listki. Zebrałam ich trochę, zrobiłam zupę szczawiową z
jajkiem, którą już kiedyś prezentowałam a z resztek listków zrobiłam
sałatkę.Pomyślałam, że skoro
jajko pasuje do szczawiu w zupie, to w
sałatce też będzie pasowało. I zrobiłam
sałatkę ze szczawiu z
jajkiem. A ponieważ
szczaw jest kwaśny, zrobiłam do niej łagodny
winegret ze szczyptą
cukru.dwie garście szczawiupół główki
sałaty2
pomidory2
ogórki4
jajkasos:łyżka
octu winnego i łyżka
wody3 łyżki
oliwysól,
pieprz czarny i
ziołowymała
cebulkaszczypta
cukruszczypiorekJajka ugotowałam na twardo.
Szczaw i
sałatę umyłam i osuszyłam, rozłożyłam na półmisku. Na tym ułożyłam pokrojone na ćwiartki
jajka oraz pokrojone w podobny sposób
pomidory i zielone
ogórki. Z podanych składników zrobiłam sos, polałam nim
sałatkę i na koncu posypałam wszystko
szczypiorkiem.Zdążyłam zrobić tylko jedno zdjęcie i wyładowała mi się bateria. Na więcej nie miałam szans, bo rodzinka się na nią rzuciła. Była pyszna ! Smacznego !