ßßß
Piękną wersję tego dania zobaczyłam chyba pierwszy raz w filmie animowanym dla dzieci "Ratatouille" o szczurku, który okazał się mistrzem kuchni? Tytułowa potrawa, nad którą tak rozpływał się ostronosy krytyk kulinarny była prześliczna - równiutkie plasterki kolorowych warzyw ułożone w wachlarz na talerzu, sama poezja. Tylko jak miałam wytłumaczyć własnym potomkom, że francuskie ratatouille niekoniecznie tak pięknie wygląda jak narysowane na ekranie? Że owszem, zachwyca połączeniem smaków, że zioła, że z ogródka, że zdrowe. Jednak gdy tylko zobaczyli dość mało zachwycającą z wyglądu potrawę na talerzu, apetyt na "filmowe danie" przeszedł jak ręką odjął :(Dwa lata temu, gdy jeszcze warszawska Esencja Smaku mieściła się na cichutkiej i urokliwej ulicy Odolańskiej, miałam okazję odkryć ich własną baaardzo nieortodoksyjna wariację na temat ratatouille przygotowaną przez ówczesnego szefa kuchni i ta była naprawdę ładna. Rozkładałam ją na czynniki pierwsze, podpytywałam Joasię, właścicielkę Esencji i w końcu sama zaczęłam "esencjową" wersję podawać w domu. Dziś nie ma dawnej Esencji, jest za to DeliEs - Delikatesy Esencja na Marszałkowskiej, w budynku TR, jest pięknie, radośnie, smakowicie, choć całkiem inaczej - sami spróbujcie.Ja tymczasem słucham Carly Bruni...wyjmuję z kosza kolorowe warzywa i kroję wszystkie w równą kostkę... będzie wariacja na temat ratatouille, będzie z dynią, marchewką, kolorową papryką, bez cukinii i pomidora za to z ziarnami gorczycy i ... śmietanką, będzie pysznie! I pięknie na talerzu. Podam ją z pieczoną polentą i dzieciaki chętnie zjedzą.
Esencjowe ratatouille jest al dente - dzięki pokrojeniu składników w identyczną kostkę i dość krótkiemu duszeniu, warzywa pozostają jędrne, lekko chrupiące. Śmietanka, parmezan i ziarnista musztarda zmieniają całkiem nastrój potrawy - jest gładko, delikatnie, jesiennie, lekko ostrawo, ech... pysznie!300g cebuli7 ząbków czosnku150g masła + 2 łyżki oliwy z oliwek400g marchewki550g dyni450g czerwonej papryki450g bakłażanapęczek natkigarść świeżego tymianku200ml śmietanki kremowej3 łyżek musztardy ziarnistej3 łyżki tartego parmezanuPokrój w równą kostkę wszystkie warzywa. Na maśle z oliwą uduś cebulę i czosnek, gdy będą szkliste, dodaj marchewkę i razem podsmażaj ok. 3 minut. Potem dodaj pozostałe warzywa, podsmażaj o 5 minut, dodaj śmietankę, sól pieprz do smaku, musztardę. Duś na dużym ogniu bez przykrycia, wciąż z mieszając ok. 10 minut, dodaj świeże listki tymianku, poczekaj aż sos się zredukuje, na końcu dodaj posiekaną natkę i świeży parmezan. Podawaj na talerzu z podgrzaną polentą na wierzchu i wiórkami parmezanu.300g polenty1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu2 łyżki masła2 łyżeczki musztardy ziarnistejkilka gałązek świeżego estragonugarść posiekanej natki pietruszkiPolentę wrzuć na osolony wrzątek (ok. 750ml), mieszając poczekaj kilka minut aż zgęstnieje. Dodaj masło, pieprz i posiekane zioła i energicznie mieszaj. Na końcu dodaj musztardę, wymieszaj i przełóż do foremki/tortownicy do zastygnięcia. Przed podaniem krój polentę na trójkąty i zapiekaj w piekarniku lub podsmaż na łyżeczce masła na rozgrzanej patelni - pycha!