ßßß Cookit - przepis na Pasta z papryki, cebuli i czosnku

Pasta z papryki, cebuli i czosnku

nazwa

Wykonanie

Smaczne, jesienne warzywa, aż proszą się aby przerobić je na smaczne pasty kanapkowe . Tym razem przygotowałam smarowidło z czerwonawej papryki, cebuli i czosnku.
3 duże czerwone papryki
1 duża cebula
5-6 ząbków czosnku
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz, tymianek
Paprykę myjemy i osuszamy, po czym kroimy na cztery części (usuwamy nasiona). Cebulę i czosnek obieramy ze skórki. Cebulę kroimy na ćwiartki. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wrzucamy upieczone warzywa (z papryki zdejmujemy wcześniej skórę) sól, pieprz, tymianek oraz oliwę z oliwek. Całość przerabiamy blenderem na gładką masę. Podajemy jako pastę kanapkową lub sos do innych dań.
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/pasta-z-papryki-cebuli-i-czosnku