Wykonanie
Smaczne, jesienne warzywa, aż proszą się aby przerobić je na smaczne pasty kanapkowe . Tym razem przygotowałam smarowidło z
czerwonawej papryki,
cebuli i
czosnku.3 duże
czerwone papryki1 duża
cebula5-6 ząbków
czosnku2-3 łyżki
oliwysól,
pieprz,
tymianekPaprykę myjemy i osuszamy, po czym kroimy na cztery części (usuwamy nasiona).
Cebulę i
czosnek obieramy ze skórki.
Cebulę kroimy na ćwiartki. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wrzucamy upieczone warzywa (z
papryki zdejmujemy wcześniej skórę)
sól,
pieprz,
tymianek oraz
oliwę z oliwek. Całość przerabiamy blenderem na gładką masę. Podajemy jako pastę kanapkową lub sos do innych dań.