Wykonanie
Pyszne smarowidło do
chleba. Porcja koloru i zdrowia. Zawiera dużą ilość
białka cennego szczególnie dla osób nie jadających
mięsa, ale także błonnik, żelazo, magnez, witaminy z grupy B. Przygotowanie takiej pasty nie wymaga dużo pracy, jest więc idealna do wykonania podczas porannego pośpiechu, a zabranie kanapek posmarowanych zieloną pastą z dodatkiem świeżych warzyw umili dzień w pracy.
Składniki:1 puszka
zielonego groszku (użyłam z puszki drobnoziarnistego. wg mnie jest smaczniejszy i delikatniejszy w smaku)2 łyżki
oliwy z oliweksólpieprzsuszony
tymianekząbek
czosnkuPrzygotowanie:Odsączamy
groszek, przerzucamy do blendera. Dodajemy
oliwę,
czosnek pokrojony na mniejsze kawałki,
przyprawy. Całość miksujemy aż pasta uzyska konsystencję smarowidła. Podajemy ze świeżym
pieczywem (u mnie bułeczki żytnie), świeżym
pomidorem,
natką pietruszki, świeżą
bazylią,
rzodkiewką itp.Smacznego :-)