ßßß Cookit - przepis na Pasta z zielonego groszku na kanapki.

Pasta z zielonego groszku na kanapki.

nazwa

Wykonanie

Pyszne smarowidło do chleba. Porcja koloru i zdrowia. Zawiera dużą ilość białka cennego szczególnie dla osób nie jadających mięsa, ale także błonnik, żelazo, magnez, witaminy z grupy B. Przygotowanie takiej pasty nie wymaga dużo pracy, jest więc idealna do wykonania podczas porannego pośpiechu, a zabranie kanapek posmarowanych zieloną pastą z dodatkiem świeżych warzyw umili dzień w pracy.
Składniki:
1 puszka zielonego groszku (użyłam z puszki drobnoziarnistego. wg mnie jest smaczniejszy i delikatniejszy w smaku)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
suszony tymianek
ząbek czosnku
Przygotowanie:
Odsączamy groszek, przerzucamy do blendera. Dodajemy oliwę, czosnek pokrojony na mniejsze kawałki, przyprawy. Całość miksujemy aż pasta uzyska konsystencję smarowidła. Podajemy ze świeżym pieczywem (u mnie bułeczki żytnie), świeżym pomidorem, natką pietruszki, świeżą bazylią, rzodkiewką itp.
Smacznego :-)
Źródło:http://wkuchniuli.blogspot.com/2016/03/pasta-z-zielonego-groszku-na-kanapki.html