Wykonanie
Boczniaki, są właściwie sklepowym rarytasem. Naprawdę rzadko udaje mi się je upolować, a są tak pysznymi
grzybami. Ci co znają ich smak nie muszę zachęcać, by spróbowali je zgrillować. Do tej
pory smażyłam je a`la schaboszczak, a po dzisiejszym zakupie postanowiłam je przyrządzić w inny sposób. Mąż po pierwszym kęsie myślał, że je kotlet. I tak niektórzy smakosze właśnie porównują ich smak - do
cielęciny. Są znacznie bardziej aromatyczne niż
pieczarki. Bardzo szybko można stać się ich fanem.Wystarczy po prostu raz skosztować tego pysznego
grzyba.WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE BOCZNIAKÓW :Boczniaki są bogate w witaminy i
sole mineralne. Zawierają komplet witamin z grupy B,C i D. Obfitują w wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, selen, sód i cynk. Posiadają dobrej jakości
białko, przyswajalne w 70%, także nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolenowy.
Ponadto zawierają ergolioneinę -przeciwutleniacz, który chroni komórki przed starzeniem się i zapobiega również chorobom nowotworowym.Boczniak posiada wiele innych właściwości dobroczynnych dla naszego organizmu.
Między innymi obniża poziom złego cholesterolu we
krwi i poziom
cukru.Ich spożywanie wpływa na wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych, zmniejsza ciśnienie w gałkach ocznych.Spożywanie boczniaków zaleca się cukrzykom i osobom przebywających na dietach odchudzających, a także osobom w stanach przemęczenia
mięśni, ścięgien i stawów.Poza tym
grzyby te działają na nasz przewód pokarmowy jak miotełka, wiążąc toksyny i usuwając je z naszego organizmu wraz z niestrawionymi resztkami pokarmów. Z boczniaków chętnie korzystają wegeterianie, ale mięsożercy także chętnie włączają je do swojej diety.Dobra wiadomość dla liczących kalorie, boczniaki są niskokaloryczne.
A teraz przepis:300-400 g boczniaków4 łyżki
oliwy1 łyżeczka
soku z cytrynysól,
pieprzkilka gałązek świeżego
tymianku3 ząbki
czosnkuWykonanie:Z podanych składników przygotować marynatę i obtoczyć w niej
grzyby.
Grzybów nie myłam, ani nie czyściłam. Kupiłam zafoliowane na tacce i były idealnie czyste. Używamy samych kapeluszy. Trzonki należy obciąć, bo są łykowate i niesmaczne. Zamarynowane odstawić na kwadrans. Rozgrzać patelnię grilową lub grill i układać
grzyby. Smażyć po kilka minut do zbrązowienia z obydwu stron. Stosować umiarkowaną temperaturę, by nie przypalić drobinek
czosnku. Przy pomocy pędzla smarowałam blaszki
grzybów marynatą pozostałą na dnie naczynia. U mnie były dodatkiem do drugiego dania.Posypane sama
solą i skropione
oliwą usmażone lub zgrillowane są również pyszne.ŻYCZĘ SMACZNEGO !